Kvinnor och barn först – bara på film

Är det något som antifeminister gillar att påpeka är det att kvinnor får förtur när det handlar om livräddning. Det har jag skrivit om tidigare. Då köpte jag bilden om att det var så förr, men att kvinnosynen som låg bakom är oerhört förtryckande då kvinnor anses inte klara sig själva. Den är förvisso till fördel för kvinnor i detta enskilda fallet.

Igår skrev Andreas Bergh på in blogg att han tidigare trott detsamma, men nu har det kommit forskning som visat motsatsen. Mikael Elinder och Oscar Erixson har analyserat hela 18 båtolyckor och kommit fram till att Titanic inte var representativt. De skriver:

Vår slutsats är att kvinnor och barn dör i större utsträckning än män vid fartygsolyckor och att besättningsmän och kaptener överlever i större utsträckning än passagerare. Detta mönster går stick i stäv med normen om ”kvinnor och barn först”. Det ger istället stöd åt föreställningar om att var och en försöker rädda sig själv istället för att hjälpa andra. Utifrån våra resultat blir det påtagligt att evakueringen av Titanic var exceptionell men trots det bidragit till en långlivad myt om att kvinnor och barn räddas först vid katastrofer.

Mycket intressant och det är således bara på film som den gamla devisen stämmer. Om Pär Ström fortfarande hade bloggat hade det varit roligt att höra vad han hade att säga om det.

UPPDATERAT

Idag skriver även DN om det 120412

8 kommentarer

3 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

  1. Intressant. Man tänker sig, kanske romantiserat, att männen på Titanic var gentlemän till större del än dagens?!

    1. Det tror jag inte. Jag tror snarare att det var en förlegad kvinnosyn som låg bakom, dvs att kvinnor liksom barn var varelser som behövde skyddas extra.

    • Mansgris12 april, 2012 kl. 08:24
    • Svara

    På Titanics tid var kvinnor och barn värdefulla för människosläktets fortlevnad. Därför var det viktigt att få med sig kvinnor när man flyttade till nya platser för att kunna säkra släktet. I dagens överbefolkade värld anses män och kvinnor lika värda i många länder. Det mesta av jorden är befolkat nu för tiden. Dessutom är det med dagens kommunikationer lätt att flytta från en plats till en annan. Därför behöver en man inte längre planera för att det skall finnas kvinnor när han flyttar till en ny plats. Om han inte hittar någon han gillar dit han kommer räcker det med en notis på facebook så kommer de själva. Därför är det naturligt att man numera i nödsituationer ger lika hjälp åt män som åt kvinnor. Om du talat med en flygvärdinna så hade du säkerligen fått höra hur de väljer att placera olika kategorier av passagerare på planen så att passagerare som klarar sig själva först kan lämna planet vid utrymmning. Tro inte att folk var ädla när de först räddade kvinnor och barn på Titanic. De gjorde det för att på den tiden var kvinnor värdefulla eftersom det vid förlust av kvinnor kunde ta år innan nya kvinnor reste över Atlanten. Idag kan man flyga in nya med nästa flight.

    1. Nej, jag tror inte att det var av ädla skäl. Det skriver jag faktiskt rätt ut.

    • bezor12 april, 2012 kl. 09:13
    • Svara

    Nej, det var inte bara på film. Du tycks ha köp det ensidiga ”forskning” som hade speciella syften. När den kom fick den en hel del kritik för att bolla med siffrorna för att tjäna deras syften. Att ALL annan forskning från hela världen pekar på motsatsen är det inget att bryr sig om.
    Tänk på det italienska kryssningsfartyget som sjunk. Det var 2012 och kvinnorna klagade på att en del män försökte rädda sig själva utan att ge kvinnorna förtur.

    Gudrun Schyman tyckte att det var ett bakslag för jämlikhet att kvinnor hade aggerat så. De hade krävt den gamla ridderlighet när det krisade.

    1. Jo, det är det inlägget jag syftar på när jag skriver att jag undrar vad Pär Ström skulle säga nu.

    • bezor12 april, 2012 kl. 09:19
    • Svara

    Pär Ström bloggade om det här när det kom ut. Han kunde enkelt resonera och bevisa varför dessa sk forskare hade fel. Du kan säkert hitta det på hans blogg.

  2. Visar den nya studien vad den påstår? Nej (och jag förklarar varför) ! Var den gamla synen korrekt? Nej, den byggde på anekdotisk bevisning.

    http://aktivarum.wordpress.com/2012/04/12/titanic-och-17-skeppsbrott-vad-vet-vi-om-kvinnor-och-barn-forst-regeln/

  1. […] Bergh var eventuellt först ut att skriva om detta, och Hanna Lager på feministbiblioteket var snabb att haka på. Posted in Feminism, Jämställdhet, Kvinnofrågor, Mansfrågor, […]

  2. […] första jag undrar är hur feministisk teori skall ställa sig till den nya studien. Som Feministbiblioteket demonstrerar så är det en vanlig tolkning hos feminister att Women & Children First (WCF) […]

  3. […] Jag blir galen varje gång antifeminister hänvisar till att män riskerar sina liv mer än kvinnor och att detta skulle vara ett argument för att upprätthålla könsmaktsordningen. Det har funnits exempel på när kvinnor fått nytta av sitt kön, i alla fall om man var överklasskvinna på Titanic. Att sådana fördelar skulle försvara att män får fördelar på alla andra områden, är naturligtvis absurt. Inte heller ska kvinnor ”kompenseras” på detta sätt vid olyckor. Som tur är var Titanic inte speciellt representativ ur den synvinkeln.  […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.