Kvinnohat dag 5: Barn- och ungdomslitteratur

Idag har min dag på Kvinnohat handlat om barn- och ungdomslitteratur. Jag är gästpostare för det feministiska Instagramkontot Kvinnohat för den som missat det. Idag gav jag tips på flera favoritböcker och många böcker från barnboksförlaget Olika förlag.

Här kommer bilderna och som vanligt kan ni läsa texterna om ni följer Kvinnohat på Instagram.

UPPDATERAT

Nu med texterna.

Bild av böckerna Full fart, UppfinnarJohanna av Ann-Christine Magnusson och Lovisa Lesse, Mamma Mu simmar av Jujja, Wieslander, Malte Modig och glitterhästen av Karin Jacov och Kajsa Lind och Vems kompis? Av Stina Wirsén.

Idag tänkte jag ägna dagen åt barn- och ungdomslitteratur. Det är viktigt att våra små får rätt förebilder och med litteraturen kan vi hjälpa dem ett litet steg på vägen genom att se till att de inte blir matade med enbart pojkar, vita och icke funktionshindrade.

Idag är temat barn och ungdomar. Ovan ser ni fyra barnboksfavoriter som jag har läst får min son och som vi våda gillar. Olika förlag har gett ut boken om UppfinnarJohanna och de ger ut många bra böcker. Det är ett förlag du verkligen bör kolla upp om du är intresserad av normkritiska böcker. De har karaktärer som är svarta, vita, tjocka, smala, tatureade, rullstollsburna, slöjbärande…ja, ni fattar. Idus förlag har gett ut Malte Modig och glitterhästen och det är en av min sons absoluta favoritböcker just nu. Om en kille som är lite blyg och vill leka med en glitterhäst. Idus har också bra normkritiska böcker. Mamma Mu ges ut på Natur och kultur och hon är en barndomsfavorit för många barn. Hon är också en bra förebild för att hon är tjej, lite tjock, men låter inget hindra henne. Sina Wirsén från BonnierCarlsen är också en bra och genusmedveten barnboksförfattare. Hon är en av mina personliga favoriter.

Vilken är ditt bästa tips på genusmedveten barnbok för de minsta?

En bild på böckerna Feminism pågår av Sassa Buregren och Elin Lindell, Passa bollen, ropar Kosse! av Anja Gatu och Maria Källström och Det är jag som är Mickan av Malin Nilsson och Vanessa López.

Nu till böcker för barn som lärt sig läsa eller vill ha lite längre kapitelböcker på kvällen. Tror att det brukar räknas som 9-12 år.

Feminism pågår av Sassa Buregren och Elin Lindell är en fantastisk grundläggande bok om feminism för barn. Jag tycker att den är mycket bra och kommer att sätta i händerna på min femåring när han blir äldre. Eller nej, jag hoppas att det skrivs fler sådana här så att han kan få en nyare och uppdaterad bok om feminism.

Passa bollen, ropar Kosse! bygger på fotbollsspelaren Kosovare Asllanis barndom. Olika förlag, som jag nämnt tidigare, ger ut fotbollsböcker med flera olika fotbollsspelare i huvudrollen. Just denna har jag inte hunnit läsa än, men det kommer. Böckerna innehåller många konstnärliga och uppdaterade friheter som att flera medspelare har annan etnisk bakgrund, tränare som sitter i rullstol osv. Jag önskar att dessa hade funnits när jag var liten, för fotbollstokig var jag redan då!

Det är jag som är Mickan är en berättelse om transtjejen Mickan som byter skola och får en möjlighet att börja om från början. Det är en bok om hur det borde få vara för alla transpersoner, dvs en bok om hur det är att vara en speciell, men ändå en tjej som alla andra. Den ena författare, Vanessa López, är själv transkvinna.

 Bokhög med Hej vacker av Ann-Helén Laestadius, Det händer nu av Sofia Nordin, Ljus ljus ljus av Vilja-Tuulia Huotarinen, Utan titel av Anna Charlotta Gunnarson och Hemlängtan av Michelle Magorian.

Jag har lagt ihop en hög av några av mina favoritungdomsböcker. Alla fem har tjejer i huvudrollen och kvinnliga författare.

Ann-Helén Laestadius böcker om sameflickan Agnes från Solna börjar med SMS från Soppero och är i fyra delar. Hej vacker ä del två. Den handlar om tonåren och identitet och att ha ett annat ursprung och språk som lite förnekats en. Det händer nu och Ljus ljus ljus handlar både om tjejer som blir kära i tjejer och den sistnämnda handlar dessutom om att bära på en stor sorg. Anna Charlotta Gunnarson är en av mina favoriter och hon har skrivit mest böcker för barn. Utan titel är inspirerad av hennes egen barndom och handlar om att ha förlorat sin mamma.

Michelle Magorian är en fantastisk författare och Hemlängtan är verkligen feministisk och den utspelar sig strax efter andra världskriget i England. Mamman har visat vägen och skaffat sig ett jobb som bilmekaniker och dottern försöker anpassa sig till den mer konservativa tillvaron i England än den i USA, där hon varit under kriget.

Ett bildcollage av boken Orättvist! av Åsa Mendel-Hartvig och Caroline Röstlund med omslag samt bilder från boken.

Stort tack för alla bra tips som trillat in under dagen! Det är fantastiskt med all respons! Jag avslutar dagen med en sliten favoritbok som nu plockats fram igen. Den handlar om att få syskon och det är ju aktuellt i vårt fall i och med att femåringen fått en lillasyster i maj. Åsa Mendel-Hartvig är en av mina favoritbarnboksförfattare och hon har skrivit om flera favoriter såsom Tessla, Konrad och Siri. De flesta böcker av henne som vi läst är från Olika förlag, precis som Orättvist! Caroline Röstlund tecknar också fantastiskt.

Orättvist har vi läst så många gånger att boken nästan faller sönder. Ett tag sov sonen med den i sängen. Storasyskonet Storskrot i boken hade en likadan hund som honom och det var nog det som var det mest spännande. Jag kom också att älska boken, inte bara för handlingen utan också för alla detaljer som jag har kunnat lägga märke till så många gånger som jag läst den. Barnen är könlösa och till synes adopterade, mamman är lite tjock och pappan bär barngjorda halsband. Men framförallt ä den oerhört pedagogisk och visar på både frustrationen och glädjen i att ha ett syskon.

Imorgon kommer jag att skriva om lite nyheter för hösten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.