Kvinnodemonstration 2021: I can’t believe I still have to protest this shit

via MEME

I can’t believe I still have to protest this shit, det känns som min demonstrationsskylt i år. En av mina politiska hjärtefrågor är alla kvinnors rätt till säkra aborter. Det har inte varit en fråga i Sverige på länge och jag tycker inte att vi ska överdriva och ge motståndarna för stor betydelse, så den här frågan gäller främst kvinnor i andra länder.

Demonstration för abort i Barcelona

Jag var i Barcelona 2014 när regeringen bestämt att inskränka aborträtten och det vållade enorma protester. De protesterna hjälpte, för regeringen drog sedan tillbaka förslaget. Jag grät när jag såg alla demonstranter, dels av att jag rördes över engagemanget, men också över att de tvingas demonstrera mot sån skit. Nedan ser ni en film från demonstrationen.

Abort är en orimligt stor fråga i stora delar av världen och det gör mig så arg att jag nästan skakar. De tär en svår fråga, det vill säga att det är en svår fråga om vilka gränser som är rimliga och vilka etiska ställningstaganden man behöver göra kring överlevnadschanser. Det är inte en svår fråga huruvida man ska kunna göra abort i första trimestern eller inte. Jag tycker att den svenska lagstiftningen är bra, även om det är en av de mest generösa i världen. Jag har svårt för länder såsom Storbritannien, där det är lagligt men där man måste prata om det med någon. Det är lite som ”du får göra detta, men du ska ha dålig samvete resen av livet för det”.

Det går framåt i värden, trots allt. Det kan vara svårt att se då USA, världens mäktigaste land, fortfarande har stater som vill göra abort olagligt och där frågan i allra högsta grad fortfarande ligger på bordet. I Argentina har man gått åt andra hållet och tillåtit abort. Irland gick också den vägen för ett par år sedan.

Det som provocerar mig mest för förbud mot abort, förutom att kvinnan inte har makt över sin egen kropp och ditt eget liv, är att förbud mot abort alltid hänger ihop med att kontrollera kvinnors sexualitet. Nämn det land som förbjudit abort, men gladeligen delar ut preventivmedel för att förhindra oönskade graviditeter? Nej, så ser det inte ut. Avhållsamhet mässas det om, fast många kvinnor inte ens haft en möjligt att välja det alternativet. Det är dock alltid kvinnan som får ta konsekvenserna, oavsett om hon var med på det eller inte.

Det finns ett sätt att se till att ingen kvinna blir gravid ofrivilligt. Det är att sterilisera alla män. Om män inte kan göra en kvinna med barn, blir inga barn gjorda. Det skulle ju funka att tvångssterilisera män för att sedan låta dem ta bort steriliseringen när det är dags att bilda familj. Låter det horribelt? Låter de som om det är en fruktansvärd inskränkning när det kommer till mäns rätt att bestämma över sina egna kroppar?

via GIPHY

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.