Kategorier – var placera citat?

Jag delar in alla böcker jag recenserar i ett katalogsystem som jag försöker ska efterlikna den officiella biblioteksindelning som finns. Dock går det inte att följa den slaviskt då det på sina håll skulle innebära en bok per kategori. Jag har därför hittat på några kategorier så att det ska passa bättre för de böcker jag recenserar. Debatt och akademisk litteratur är samlingskategorier för flera olika ämnen och handböcker och dokument är ett sätt att dela in böcker efter hu de är skrivna.

Detta till trots stöter man ibland på bryderier. Ett sådant fall har jag kommit till nu. Jag ska recensera en citatsamling och enligt SAB:s klassifikationssystem ska den hamna under B – allmänt och blandat. Där ska också den encyklopedi och de föreningsböcker hamna, som jag recenserat. Jag känner att de böckerna passar bättre där jag nu placerat dem (akademisk litteratur samt handböcker) än i en ny kategori tillsammans med citaten.

Så, var placera citaten om jag inte vill skapa en ny kategori? Jag ser att det finns tre möjligheter.

Lyrik: Hemma har jag mina citatböcker i närheten av lyriken eftersom det känns lite som samma typ av litteratur. Korta snabba texter som är lite fyndiga. När jag ska placera in en citatsamling i Feministbiblioteket känns detta dock lite fel. Citat är inte lyrik, det skulle vara att förminska lyriken att placera citaten där.

Historia: Det är trots allt historiska citat och skulle kunna passa in där. Men om jag skulle hitta en bok som innehåller citat från feminister 2011 så skulle den passa dåligt där. Det känns därför inte som en hållbar kategori i längden.

Humor: Citat brukar ofta vara ett fyndigt uttalande som inte alltför sällan lockar till skratt. Det kan dock vara av mer allvarlig natur och därför är humor inte heller en klockren kategori. Jag lutar dock åt att den är det minst dåliga alternativet eftersom citat ofta är utvalda för att någon sagt något klokt med glimten i ögat.

Är jag helt ute och cyklar? Kom gärna med synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.