Jag var på Christine König Gallerie i Wien och såg en utställning med den österrikiska konstnären Johanna Kandl. Jag köpte en bok om hennes konst som visade sig komma från en gammal utställning på Kunstverein i Ulm 2003. Bokens titel är Kämpfer für’s Glück, vilket betyder (enligt google translate) slåss för tur.
Jag kunde dessvärre inte se den stora utfällningen på Unteres Belvedere som pågick medan jag var i Wien, men jag läste boken. Boken var både på engelska och tyska så jag läste på tyska och hade den engelska texten som stöd.
Johanna Kandls konst är en kritik mot kapitalismen och hon använder sig av bilder på – för det mesta – kvinnor i utsatta positioner och från utvecklingsländer med klatschiga fraser som inte sällan används av företag. Jag är ingen stor kritiker mot kapitalismen som system, men kan absolut tycka om konsten och hålla med i en hel del i den kritik mot samhället som kommer fram genom den.
I boken får vi lite med bakgrund till hur hon tänker kring sin konst och det handlar just om att blanda många människors verklighet med klämkäcka floskler och visa på att samma villkor inte gäller alla. Det går inte att bli chef om man bara kämpar ifall man är född till fattig kvinna i Saudiarabien, för att ta ett exempel.
Det var intressant att få en mer gedigen bakgrund till Johanna Kandls konst. Det hade såklart varit roligare med en mer aktuell bok, som även inkluderar den senaste konsten. Jag är glad att jag köpte boken och den kommer att passa fint i bokhyllan bland all annan konstlitteratur.