Dagens fjärde julbok är Joanna Bolouris Jag kommer hem till jul. Den var förra årets julbok hos Printz förlag och jag fyndande den till kanonpris på årets julboksmarkand. Jag höll i den förra året, men baksidestexten föll mig inte i smaken då och jag köpte istället Snöfall, mirakel och frusna hjärtan av Claire Sandy.
Emily är 38 år och lärare och bor i London. Hon har precis börjat längta hem till Skottland igen där hon kan få en bättre tjänst mer mer betalt och dessutom mer för pengarna. Men så har hon träffat en kille, Robert, som är rik och som är hemmastadd i London. Han går med på att träffa hennes galna familj och hon glädjer sig åt att äntligen ha en man att visa upp. Strax innan jul får hon veta att hon inte är hans enda förhållande. Hon gör slut och på fyllan hon skaffat sig efter brytningen erbjuder hon sin tio år yngre granne att följa med och låtsas vara Robert. Han säger ja, men det är bara ett problem. Emily tål honom inte.
Mitt omdöme enligt kriterierna för julböcker
Kvinnan: Emily är en trevlig bekantskap, lite galen och impulsiv, men ändå stabil. Hon lider av familjens press på att hon ska gifta sig och skaffa föräldrarna barnbarn och faller inte alltid för de bästa killarna. Hon har ett bra jobb som hon trivs med och en längtan att göra något som hon själv vill och inte som andra förväntar sig av henne.
Mannen: Evan är en så kallad bra kille. Så god att han nästan är osannolik. Men boken är så pass bra skriven att det inte blir osannolikt.
Intrigen: Det blir spännande och roligt att de ska låtsas som att de älskar varandra samtidigt som det växter fram någon slags spänning mellan dem.
Rekvisita: Suparkvart hos Emliys föräldrar i Skottland var inte helt optimal rekvisita, för det sups något ohejdat i den här boken. Det finns några trevliga scener från snötäckta vidder och mysiga pubar som väger upp, samt en julmarknad i London i början av boken.
Det obligatoriska exet: Robert är en pojkvän/ex av klassiskt stuk. Han är rik, snygg och uppvaktande, men också otrevlig och arrogant. Ingen gillar honom, men det märker inte Emily som är förblindad av hans charm gentemot henne.
Feminism: Jag tycker att det är tillräckligt feministiskt även om det såklart är heteronormativt så att det skriker om det. Emily har en bra karriär och bra jobbmöjligheter och hon tvekar inte att välja sin väg före någon annans.
Summa summarum: Boken spelar på de gamla hederliga tankarna om att kärlek alltid börjar med bråk. I verkligheten är det ju oftast ingen hit, men det funkar i litteraturen. Jag kände en genuin spänning, även om utgången mer eller mindre var klar på förhand. Jag längtade verkligen efter att Emily och Evan skulle kyssas och bekänna sin kärlek för varandra. Men en sak som jag sett kritik för på annat håll: Det dricks nästan provocerande mycket på de få dagar som boken utspelar sig på. Bakfulla verkar de inte bli heller. Förutom det så gillade jag historien, huvudpersonerna och bifigurerna. Det här var den bästa av de klassiska julböckerna jag läste i år.
Läs mer: Adlibris, Bokus, Enligt O, Och dagarna går, Stories from the city, What you readin?
1 ping
[…] om boken har Feministbiblioteket, Fiktiviteter, Boklysten, och dagarna går och Nellons […]