Jag har träffat Yoani Sanchez!

20130521-162201.jpg

Jag har idag fått träffa en idol. Här står jag med bloggaren och politiska aktivisten Yoani Sanchez från Kuba. Jag har en spännande arbetsplats där sådant kan ske. Tyckte först inte att jag hade tid att gå på det spännande seminariet med kubanska dissidenter, men när jag fick höra att Yoani skulle dit blev det ändrade planer.

Silc och Folkpartiet ordnade ett seminarium med oppositionella på Kuba. Dessa kubaner bor och verkar på Kuba och har gått en unik möjlighet att resa ut ur landet och besöka organisationer här.

Erik Jennische, som precis kommit ut med boken Måste få polisen ur huvudet – ett reportage om Kuba, var moderator. De deltagande i panelen, förutom Yoani Sanchez var, Miriam Celaya, Laritza Diversent, Roberto Guerra och en kille till vars namn jag missade och som finns i min mejlbox på riksdagen. Återkommer med det imorgon. Vi höll till i andrakammarsalen på Riksdagen och diskussionen simultantolkades.

Kubanska aktivister i Andrakammarsalen

Laritza, som är advokat, började med att säga att regimens metoder har ändrats, men att målet är detsamma. Att de agerar annorlunda mot aktivister betyder inte att de har ändrat sig, utan att det internationella samfundet kommer med påtryckningar.

Yoani pratade om att det finns en osynlig Berlinmur av censur runt varje människa på Kuba och att den nya teknologin har slagit in små, små sprickor i den. Det är dock lättare att skriva i sociala medier än att få folk att läsa det. Endast 3 % av den kubanska befolkningen har tillgång till internet. Men Yoani menar att Kubaner är kreativa och har alltid funnit en väg runt ransoneringar, förbud och censur. Antingen skriver den personen ut intressanta saker när han får tag på uppkoppling och kan sedan sprida papperskopior. En annan form är något de kallar bumerang-taktiken. De använder Twitter som mass-SMS-kanal och de når exilkubaner i utlandet som sedan kan skicka hem det via sina mejlprogram. 20 % av kubanerna har tillgång till mejl.

Yoani Sanschez twittrar

Ständigt uppkopplade Yoani Sanchez. Hon twittrade flitigt under seminariet. Läs min recension av hennes bok Havanna Real här. Och köp boken på Adlibris eller Bokus. Nu följer hon även mig på Twitter och jag henne, men ingen av oss kommer väl att ha så mycket utbyte av det eftersom vi inte förstår varandras språk. Det var oerhört roligt att träffa henne. En fantastiskt inspirerande kvinna!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.