Jag bryr mig om både män och kvinnor – men har ingen skyldighet att skriva om allt

Jag vet egentligen inte varför jag skriver det här, men eftersom jag just nu inte har något bättre för mig så låt gå. Här kommer lite tankar om feminism och män. Så fort jag skriver om något som Pär Ström gjort eller skrivit om, så går besöksstatistiken upp och jag får massor av kommentarer. Många tar jag bort av skäl jag nämnt här, andra är riktigt vettiga. Det är dock en sak som återkommer och det är att jag klumpas ihop med alla feminister och det verkar som att folk tycker att det är mitt ansvar att se till att andra får en mer positiv syn på feminismen.

Jag vill självklart bidra till att fler blir feminister och att fler känner positivt kring ordet feminism. Men jag ville inte detta på bekostnad av vad jag tror på. Jag beskrev tidigare att många tycker att jag borde engagera mig i än det ena än det andra eftersom jag är feminist och rikta in sig på saker som just de tycker är viktiga. Lite på samma sätt vill de som kommenterar här på bloggen att jag ska ta ansvar för att män inte känner sig undanskuffade. De som kallar sig jämställdister (nyspråk javisst!) tycker att feminismen inte inkluderar män och om jag skriver att den visst gör det så blir jag kallad en vettig feminist, men samtidigt har jag ett ansvar att sätta denna bild så att fler förstår att feminister inte hatar män.

Tro mig, jag vill inget hellre än att sprida mitt budskap, men att du blandar ihop mig med Gudrun Schyman och feminister i F!, är faktiskt inte mitt problem. Jag är glad att vissa antifeminister tycker att jag är en vettig feminist, men jag har ingen skyldighet att driva mansfrågor. Jag har ingen skyldighet att reagera på att män ibland far illa av rådande normer och strukturer. Jag gör det ibland, men jag har ingen skyldighet.

Jag pratar om normer och strukturer i samhället som jag vill ändra på. Att mannen är norm och att män i styrande positioner oftast väljer män till efterträdare betyder inte att alla män har makt. De män som inte passar in i mansnormen vinner också på att vi rör om i grytan och självklart finns det många män som inte har någon makt alls i samhället. Men det är fortfarande inte min skyldighet att lyfta fram det. Jag gör det ibland, men jag har ingen skyldighet.

Att kvinnor saknat rättigheter genom historien är fakta. Dock har både män och kvinnor fallit offer för olika normer i samhället. Synen på liv har exempelvis skiftat genom åren och för länge sedan var ett människoliv inte alltid lika mycket värt som det är idag. Män har offrats i meningslösa krig och många har fått arbeta under fruktansvärda förhållanden till exempel när Göta Kanal skulle byggas. Kvinnor var värnlösa och behövde skyddas. När det handlade om krig och tunga arbeten, så var det till deras fördel, men att sakna rättigheter kunde också vara fullständigt förödande även om man slapp kriga. När man gift sig med en suput som hade rätt att ta alla ens pengar och inte hade föräldrar som kunde förbarma sig över en, då var man rätt så rökt. Jag bruka fokusera på de rättigheter kvinnor saknade, men tar även ibland upp normer och strukturer som rådde förr. Jag har ingen skyldighet att belysa både ett kvinnligt och ett manligt perspektiv. Jag gör det ibland, men jag har ingen skyldighet.

Slutligen vill jag säga att du som vill kommentera vad feminister tror och inte tror på kan väl fokusera vad jag tror på. Du får gärna ställa frågor och jag svarar såklart om det är något du undrar över, men jag kan inte ta på mig vad alla feminister står för. Och jag skriver om det som jag känner för och som jag råkar tänka på just den stunden. Jag strävar inte efter något slags rättviseperspektiv då jag belyser saker lika mycket. Och jag anser mig inte ha någon skyldighet att göra det.

Sådär, nu har jag ett inlägg att länka till istället för att skriva samma sak om och om igen.

6 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tom16 januari, 2012 kl. 11:12
  • Svara

  ” Det är dock en sak som återkommer och det är att jag klumpas ihop med alla feminister ”
  Så länge du aktivt inte går ut och säger ifrån på alla punkter där misandri råder, kommer du buntas ihop och ställas till svars för vad dom andra gör. Detta är dagisnivå och helt rättfärdigat. Då det sprids hat om män i media varje dag av feminister så ska även du stå till svars. Lika mycket som en rasist som kanske inte sagt något också ska stå till svars för vad andra rasister säger och gör.

  ”och om jag skriver att den visst gör det så blir jag kallad en vettig feminist”
  Nej feminismen vi har idag har inte gjort ett smack för män. Snarare tvärtom dom stora problemen män har idag är skapta av feminister. När våran jämställdhetsminister Nyamko Sabuni idag inte vill ta i mäns problem med tång så är det upp till feminister som dig att göra något åt det. Man kan inte sitta på en blogg i sin egna lilla värld och tro att man gör någon nytta. Du ger denna kvinna stöd genom att kalla dig feminist, en feminist som i princip hatar män ( hon är även för manlig omskärelse).
  Så håna oss inte genom att ljug om att feminismen är för män. Det du tror att feminismen gör för män är redan hatet och diskriminering, troligen tror du att kalla manligheten något negativt för något bra.

  ”men jag har ingen skyldighet att driva mansfrågor.” Det största problemet vi har med feminismen idag. Alla partier kallar sig feministiska, och alla hönor tror att feminismen = jämställdhet, vilket inte kan vara mera från sanningen. Alla tänker som dig ”men jag har ingen skyldighet att driva mansfrågor.”, men det ända vi har är feminism, alltså finns det inte en ända person i riksdagen eller i media som kämpar för mansfrågor. Utan vad är det vi har, vi har feminiser som offrar sina liv på att tex basha på pär ström, du är en av dem.

  Vita kvinnor dom som har diskriminerats minst genom historien och även i nutid, men är dom som gnäller mest av dem alla. Den dagen du slutar kalla dig feminist är den dagen du slipper stå till svars för andra feminister. Så går det om man ska tillhöra en ism. Det är lite av själva meningen med ismer från första början, att föra ideoliger tillsammans.

  1. Jag tänker inte bemöta allt trams men måste påpeka att Nyamko sabuni inte är feminist. Hon är folkpartist men inte feminist.

    • udjdjd18 januari, 2012 kl. 08:52
    • Svara

    jag ville inte ha ett svar från första början. men jag vill påpeka att varför du inte bemöter är för att du inte kan. Inte första gången du springer iväg o gömmer dig. Konstigt sist jag träffade henne så sa hon att hon är feminist, hon sa även att hon brydde sig noll om mäns problem. Hon har även hintat att hon är för omskärelse på pojkar. Det är den feminismen du stödjer, får vi se hur länge offerkoftan sitter i sig.

   1. Från feministiskt håll är det en jättegrej att vi har en jämställdhetsminister som inte är feminist. Konstigt att du har missat det (och jag känner henne och har diskuterat detta med henne flera gånger).

  • sdgsgsg20 januari, 2012 kl. 07:05
  • Svara

  Samma här, det är bara att du googlar. Också roligt att du just ignorera det andra, man väljer att svara på det ända man kan, vilket du gjorde fel…

  1. Har du själv testat att googla? Gör det innan du kommer hit och fånar dig.

 1. […] far mer illa än kvinnor. Jag är glad att Billing driver dessa frågor då jag själv inte alltid väljer att göra det. Alla tjänar på att könsrollerna försvinner och där är jag glad att jag och Billing håller […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.