Internationellt julpynt

Jag älskar julpynt och jag älskar att köpa med mig roliga saker från resor. Det ska vara fina och användbara saker, inte fula prydnadssaker som vi ändå inte vill ha framme. En bra kombination är då att köpa julpynt. På julen får allt vara lite mer tacky och för mycket av det goda är bara bra (som Lars Vegas Trio sa).

Här kommer en lite studie av vårt internationella julpynt, som vi samlat på oss under årens gång.

Julgranspynt

Disney-julpynt

I Disney-affären på Fifth Avenue i New York gick jag all in på tacky julgranspynt. Jag älskar de fina Musse-kulorna och jag tycker mycket om de ganska fula glittriga Disney-figurerna.

Julpynt från USA

Macys julavdelning var ett Mecka för mig både 2007 och 2008. Stjärnan ovan tror jag numer finns att få tag på i Sverige, men 2008 var det ett annorlunda pynt. Paketet kommer från en dollar-store i Harlem. Polkagrisen fanns inte på många ställen i Sverige 2008, men nu finns det överallt.

Italienskt julpynt

I Sorrento, Italien, köpte jag den grå italienska tomten och den fina klockan 2010. Jag köpte en vit klocka också, men den föll i golvet precis när vi kom hem.

Estniskt julpynt

Kanske inte så specifikt estniskt, men de små kulorna inhandlades i Tallinn 2004.

Jordglob från Indiska

Visserligen från Indiska i Stockholm, men jordgloben ger en lite internationell inramning till julgranen.

Pepparkaksformar

Pepparkaksformar

Jag älskar pepparkaksformar och har hur många som helst. Längst till vänster ser ni några av mina Mumin-formar samt Iittalaformen. Köpta i Sverige, men finska så att det förslår. Hjärtat och stöveln är inhandlade i Wien 1999, Musse-formarna i Disneyaffären på Hongkongs flygplats 2013 och de olympiska ringarna och spelkortsformarna är köpta av en person i USA via Esty 2014.

Annat julpynt

The big apple i fruktskålen

I USA är julgranspyntet ofta gigantiskt stort. När vi var i New York 2007 köpte vi med oss The big apple, och enligt traditionen här hemma får den ligga i (den marockanska) fruktskålen.

Litauisk handduk i linne

Trots att vi var på Kuriska näset i Litauen på sommaren (2012) kunde vi inte låta bli att köpa med oss en fin julhandduk (vi köpte några andra mer mer somriga motiv också).

Marockansk lykta

Den fantastiskt vackra lycktan vi köpte i en mörk gränd i Marrakech 2014, visade sig se rätt sjaskig ut i dagsljus. Jag tror att det kommer att bli en jullykta.

Adventsljusstake

Slutligen något mycket svenskt. En adventsljusstake i svensk granit. Varje år säger min man att han ska införskaffa en snyggare och varje år svarar jag att det är den snyggaste adventsljusstake jag har sett.

Bonus

Julbroderi

Kanske världens roligaste julbroderi. Mönstret köpt på fuldesign.

Gud jul önskar jag er alla kära läsare!

1 ping

  1. […] Sedan vill jag att Camilla ska berätta om de bästa små bokaffärer hon känner till, hon som bor i London och Siv har lovat att ta med mig på klädshoppingtur i en galleria nära vårt hotell. Jag ska också förse mig med kitschigt julpynt, något som blivit lite av en tradition. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.