I min bokhylla – F

Idag har jag letat efter böcker på F i min bokhylla och här har vi några fynd.

Fittstim var jag så klart tvungen att ta med eftersom det är det stora feministiska genombrottet i Sverige på 90-talet. Idag när Linda Skugge åter deklarerar att hon är feminist och ber om ursäkt för att hon i ett förvirrat tillstånd avsa sig feministepitetet, vill jag uppmärksamma den igen.

Fadershuset är band två i Nordisk kvinnolitteraturhistoria. Nu när mitt Norden-projekt är avslutat tänkte jag att jag skulle gem mig i kast med de fyra volymerna litteraturhistoria. Det känns dock hela tiden som att den rätta tiden inte riktigt har infunnit sig, men jag SKA läsa hela verket. Någon gång.

From Eve to Dawn av Marilyn French är ett gediget kvinnohistoriskt verk. Jag har bara läst volym I och det ni ser på bilden är volym II. Det är också en bok som jag så gärna vill läsa med aldrig hittar tid till. Volym III – den sista delen – är dessutom avskräckande tjock.

Frälst Förmögen Förskingrad av Ewonne Winbland handlar om Hanna Lindmark som startade Margaretaskolan. Jag fick boken av min svärmor eftersom Margaretaskolan låg på granntomten där hon bodde (och där svärfar fortfarande bor) på Lidingö. Hanna Lindmark startade flera verksamheter och efter sin död testamenterade hon allt till fyra missionssällskap. Efter tjugo år gick skolan under och Winbland har grävt fram vad som egentligen hände. jag är ledsen att jag inte hann läsa boken så länge min svärmor levde.

Flyg ollonborre, flyg! av Christine Nöstlinger har jag läst som kurslitteratur på Tyska A. Jag minns inte så mycket av den, mer än att den handlar om en flicka som bor i Wien efter andra världskriget. Jag ska läsa den igen och recensera den här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.