Recension: Patrick, Phaedra; I hjärtats bibliotek; 2019

I hjärtats bibliotekJag har precis gått med i online-bokcirkeln Feelgood-kollektivet och första boken var I hjärtats bibliotek av Phaedra Patrick. Jag var lite sen på bollen så jag fick sträcklyssna för att bli klar till diskussionerna. Det visade sig matcha väl med att jag hade lust att sträcklyssna, så ingen fara där. Boken är utgiven på svenska 2020 på Forum.

Marta jobbar som volontär på ett bibliotek i den lilla staden där hon bor. Hon är en bra bit över 40 och singel. Efter att hon vårdat sina föräldrar tills de dog var det försent att bilda familj så Marta ägnar sin tid åt att hjälpa andra. Den passion hon hade för skrivande har hon helt lagt åt sidan. Hon har inte heller tid att läsa för allt hon tagit på sig att göra åt andra tar för mycket tid och kraft. Relationen med systern är dålig och hon får ingen fast tjänst på biblioteket för att hon är för gammal. En dag får hon en bok av en okänd person, en bok som innehåller en dedikation till henne – från hennes mormor. Då börjar en jakt på sin egen historia och en kamp för att sätta sig själv i första rummet.

I hjärtats bibliotek är inte en vanlig feelgood i bemärkelsen att det är en kvinna och en man som slutligen ska få varandra. Det finns kärlek med, men för mig blev det helt ospännande eftersom jag aldrig riktigt förstod åldern på de inblandade. Men det är inte kärlekshistorian som driver boken framåt. Det är historien om Martas förflutna. Vi får veta att hennes pappa hatade sagor och styrde familjen med järnhand och att mormodern Zelda var den som stod för kreativitet och fantasi i hennes liv. Mormoder har varit död sedan länge, men dedikationen i boken är daterad tre år efter det att hon dog.

Det är en mysig feelgood i en härlig boklig miljö. Det fanns en sak som störde mig och det var att det fanns en massa berättelser med som lika personer skrivit. De var enormt tillrättalagda för handlingen och inte speciellt trovärdiga. Att en elvaåring skulle skriva en saga om ett djur som har två vänner som inte tål varandra känns sökt när det i familjen är så att fadern och mormodern hatar varandra och inte vill vistas i samma rum.  Det fanns även andra lite märkliga saker som att hon offrade allt, till och med kärleken, för att ta hand om sina föräldrar. Hemtjänst finns väl också i England? Sedan hade hon ingen mobil, vilket är jättejättekonstigt när hon är 40+ och det ska vara nutid i England.

I övrigt var det ett bra driv och lagom spännande att få veta vad om hänt så boken fungerar för sträckläsning. Det väl annars ingen bok som kommer att stanna kvar särskilt länge hos mig, men den fyllde sin funktion med läslust för stunden!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.