Jag har tidigare läst mycket av Anne Holt och har kommit att tycka om den säregna karaktären Selma Falck. Mandelaeffekten är den tredje boken som Selma, som är privatdetektiv och megakändis i Norge, det fiktiva Norge alltså. Böckerna ges på svenska ut på Piratförlaget.
Selma Falck blir skjuten på en uteservering i centrala Oslo. Hennes vän, som även stortingsledamot, dör av sina skottskador. Vem var egentligen målet? När Selma Falck återvänder hem upptäcker hon att han har fått en stalker som kan ta sig in i lägenheten och hon byter lås. Hon vill för allt i världen inte att hennes dotter ska få veta något om det hemska som händer henne, för då kommer hon att förvägra henne träffa barnbarnet.
Mandelaeffekten är att man tror sig minnas något som aldrig inträffat. Det kommer av att det på åttiotalet fanns människor som var övertygade om att Nelson Mandela var död. Jag har själv varit med om det. Jag var övertygad om att Matthew Perry och Luke Perry var bröder och att jag läst det. Mandelaeffekten har, som titeln avslöjar, en stor del av den här boken.
Det handlar om barn och vårnadstvister och om hur man upplever förhållandet till sitt barn. Det handlar om barnens bästa och att Norge är väldens bästa land ur ett barnperspektiv. Det är också stora krafter som ser till att upprätthålla fasaden till varje pris. Som vanligt i Anne Holts deckare är det politik på hög nivå och stora konspirationer, som jag egentligen inte är förtjust i. Jag tycker ändå om hennes deckare och Selma Falk är en spännande bekantskap.