Yvonne Hirdman, forskare och författare, har skrivit en bok om sin mamma. Med få fakta på förhand forskar Hirdman i sin mammas liv. Redan från början gör hon klart att hon inte vill skriva en uppdiktad bok, utan försöker återge historien så korrekt hon kan (ja, hon är ju forskare). Resultatet blir en livlig berättelse om en dotters mor.
Charlotte var tysk, men flyttade runt i Europa både som barn och vuxen. Hon gifte sig med en greve med kommunistiska idéer och blev därmed grevinna. Hon träffade en annan man som hon följde till Ryssland, och hann därmed fly innan naziregimen blev för brutal. Hon lyckades också komma undan Stalins värsta utrensningar när hon gav sig av från Moskva 1937. Till slut hamnade hon i Paris, där hon umgicks med andra vänstersympatisörer och där träffade hon herr Hirdman, Yvonnes pappa.
Precis som författaren skriver på baksidan är det en är kvinnas historia, som samtidigt är en del av Europas historia.
3 kommentarer
3 pingar
Då skall jag be att få rekommendera Gusti Stridsbergs Mina fem liv. Mkt bra!! http://www.ravjagarn.se/blogg/tag/gusti-stridsberg/
/Gustav (som du boulade med igår)
Hej Gustav!
Välkommen till Feministbiblioteket! Tack så mycket för tipset. Det låter som en spännande bok. Jag är särskillt svag för böcker om kommunism och Östeuropa, så det är nog en bok som passar mig.
/Hanna
JA, läs den! Den är en av mina absoluta favoriter i genren. Jag skall läsa Den röda grevinnan, ty den har jag inte hunnit med ännu.
/G
[…] årets Augustprisvinnare finns en bok från Feministbiblioteket med, Den röda grevinnan av Yvonne Hirdman (Ordfront). Det är också roligt att se tre kvinnliga Augustprisvinnare, även om könet i sig […]
[…] Min recension av boken kan du läsa här. […]
[…] Hirdman – Den röda grevinnan (Sverige/Tyskland och […]