Haushofer, Marlene; Om det där med kon; 1968

Österrike berättar: Varma och kalla badJag har läst Österrike berättar: Varma och kalla bad (Tranan 2007) och ur den valt ut några noveller som jag vill recensera här. Jag recenserar dem en och en.

Marlene Haushofer hade lite fallit i glömska, men blev återupptäckt i och med kvinnorörelsen å 70-talet. Hon dog 1970. Om det där med kon är en berättelse om absurditeter vuxna sa (säger?) till barn för att skrämma dem att inte göra farliga saker. Barnen går på att blindtarmsinflammation beror på för många ätna körsbärskärnor och att inte gå att lägga sig leder till nervositet. Allt ställs på ända den dagen en pojke helt oprovocerat får två revben knäckta av en ko. Då förstår de att allt bara är båg och de börjar bryta mot alla förbud som alla barn gör.

Det var en kort och mycket trevlig novell. Den tar upp könsskillnader som var självklart då och som i viss mån finns fortfarande. Detta får symboliseras i glödlampor och proppar som bara pappan i familjen kunde byta. Synen på barnen och bristen på respekt för deras intellekt är också tidstypiskt, men det finns spår av det kvar än idag. En tänkvärd novell som dessutom ger dig ett gott skratt.

Läs mer: AdlibrisBokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.