Recension: Darrieussecq, Marie; Härligt är att leva här; 2016

Härligt är att leva härJag fick tips av en vän om att läsa Marie Darrieussecqs biografi över konstnären Paula Modersohn-Becker, Härligt är att leva här (Norstedts). Jag hade inte hört talas om Paula Becker innan, men tyckte att hennes liv verkade spännande så jag såg fram emot boken.

Paula Becker levde ett kort, men intensivt liv i början av förra seklet. Hon var del av konstnärskollektivet Worpswede utanför Bremen. Hon kom senare att flytta till Paris för att utveckla sin konst mer. Bland hennes vänner fanns skulptören Clara Westhoff och poeten Rainer Maria Rilke. Hon umgicks också med konstnärer som Rodin och Monet. När hon ville gifta sig med konstnären Otto Modersohn var hon tvungen att ta en paus i sitt målande för att gå en matlagningskurs. Det krävde hennes föräldrar. Hon ville dock till en början inte bilda familj med sin make, utan lämnade honom för att leva i Paris. De återförenades senare och Paula Becker blev gravid. Bilden som pryder omslaget på boken är väldens första självporträtt av en gravid kvinna.

Marie Darrieussecq har ett speciellt sätt att berätta. Det är ryckigt, det är fullt med inflikade tankar och det hoppar hit och dit. Härligt är att leva här är inget undantag. Jag har tidigare inte tyckt om detta sätt att skriva och inte riktigt fallit för Darrieussecqs författarskap. Men i den här biografin var det helt perfekt! Det är svårt att skriva en biografi om någon som levde för så länge sedan för brev och dagboksanteckningar visar sällan hela bilden. Då var det trevligt att få lite kommentarer invävda från författaren. Jag är ingen riktig fan av biografier, men den här tycker jag mycket om.

Darrieussecq försöker inte vara objektiv. Hon älskar Paula Becker och ville lära känna henne. Hon skriver att hon saknar henne, även om hon dog för över 100 år sedan. Såklart är det synd att hon inte fick leva och att vi inte fick se mer av hennes konst och jag tycker det är underbart att läsa denna personliga biografi över henne!

Läs mer: Adlibris, Bokus

Härligt är att leva här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.