Grazia Deledda var ingen feminist

Grazia DeleddaKort fakta

Född 1871 i Nuoro på Sardinien, död 1936 i Rom.
Debuterade som 15-åring med en novell.
Fick nobelpriset i litteratur 1926.

Vem var Grazia Deledda?

Efter som vi cirklar om nobelpristagarna så vill jag att alla ska presenteras ordentligt. Grazia Deledda var ingen feminist, alltså följer här en lite annorlunda presentation än de jag brukar göra under rubriken Veckans feminist.

Deledda fick nobelpriset 1926 med motiveringen för hennes av hög idealitet burna författarskap, som med plastisk åskådlighet skildrat livet på hennes fäderneö och med djup och värme behandlat allmänt mänskliga problem.

Teman i hennes böcker är ofta ganska vardagliga och det är traditionella könsroller som hon beskriver och vad jag förstår, även förespråkar.

Enligt Madelene som presenterade Deledda för oss i cirkeln är inte hon inte bara bortglömd i Sverige, utan även i hemlandet Italien.

Min erfarenhet av Grazia Deledda

Min läsning kan sammanfattar med ett ord: Sömnpiller. Jag vet inte om jag är så intresserad av att läsa mer av en författare från sekelskiftet som inte ifrågasatte kvinnans ställning i samhället.

Böcker av Grazia Deledda som jag läst och recenserat

Murgrönan 1908

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.