God fortsättning: Mina julklappsböcker

Jag önskar er alla en god fortsättning och hoppas att ni fick roliga julklappar som går att läsa. Jag fick många hårda paket och det är jag överlycklig för!

Feministiska julklappsböcker 2012

Här är de böcker jag fick av feministiskt intresse.

Först ut var förlaget Sagolikt som var snälla nog att skicka två böcker och en julhälsning. Jag fick Kalle med klänning som är första delen i serien om Kalle och där jag har läst Kalle som Lucia och Vargar, vargar vargar som är tredje delen i deras Varg-serie. Båda skrivna av Anette Skåhlberg och tecknade av Katarina Dahlquist.

Av min make fick jag två böcker från Baltikum som jag hade önskat mig, dels Sandra Kalnietes Med högklackade skor i Sibiriens snö och Malle Kivikas Sibiriens kalla famn : röster från en förlorad generation. Båda handlar om deporterade balter och jag har börjat läsa Kivikas och det är allt annat än uppmuntrande läsning. Flera av berättelserna i Kivikas bok handlar om kvinnor och Kalnietes bok handlar också mestadels om kvinnor så ni kommer att få se recensioner av dem senare.

Min make ville också överraska mig och gav mig Rundgång om genus och populärkultur, en akademisk bok som jag ser fram emot att läsa. Temat intresserar mig verkligen och det är dags att återgå till att läsa mer akademisk litteratur efter all skönlitteratur jag läst på senaste tiden. Jag fick även Från Sapfo till cyborg om könet och sexualitetens historia. Mycket intressant måste jag säga. Bra val av överraskningspresenter från maken!

Av svåger och svägerska fick jag Slutstation: Rättspsyk av Sofia Åkerman och Thérèse Eriksson om unga kvinnor med självskadebeteende som spärras in på låsta anstalter tillsammans med mördare och våldtäktsmän för att samhället inte har någon annan hjälp att erbjuda dem. Skrämmande!

Slutligen fick jag en julklapp från en av mina trognaste läsare. Det var Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood. Jag ser mycket fram emot att låsa en bok som någon annan finner så bra att hon skickar den till mig. Atwood har levererat tidigare så jag är inte det minsta orolig. Tack Knyguziurke!

People I know

 

Den finaste boken fick inte plats på bilden. Det är den här, People I know av Inta Ruka. Ruka är en lettisk fotograf och hon har gjort en fotobok med bilder av personer som hon har träffat. Det är vardagliga bilder från tiden under Sovjetiskt styre och framåt. Jag har läst/tittat i en del av boken och den är verkligen fantastisk. Den är så stor att det bli jobbigt att läsa den/titta i den i sägen. Jag funderade ett tag på om jag ska recensera den, men en bok av en kvinnlig fotograf som fotat vardagsbilder, varav många kvinnor, tycker jag gott och väl platsar här.

Andra julklappsböcker

 

Jag fick även två andra böcker  Fler nobeller fick jag av min man och det var något jag önskade mig för att läsningen av nobelpristagare ska gå snabbare  Jag fick även en deckare av min svåger. Vi ska ut och resa tillsammans i vår och han vet vad jag brukar läsa på resor. Nesbös Snömannen kommer att komma väl till pass på en strand i Filippinerna.

 

 

3 kommentarer

2 pingar

  1. Vilka spännande böcker du fick! Jag har nyligen fått upp ögonen för Sagoligt, och gillar verkligen deras koncept att ge ut normbrytande litteratur för barn och ungdomar. Kalle med klänning har varit väldigt populär hos mitt normbrytande mellanbarn, och för minstingen läser jag böckerna om Junior. Önskar dig många trevliga lässtunder!

    1. Ja Sagolikt är fantastiska! Jag läser Junior för mitt barn. Älskar den!

  2. Själv fick jag inte en enda bok, vilket nog inte inträffat tidigare, men här går det att läsa vilka böcker jag gav bort http://bakbokmat.wordpress.com/2012/12/26/arets-harda-julklappar/

  1. […] glömde en julklapp när jag redogjorde för vad jag fick förra året och det är den här, Myten om den goda modern, som jag fick av min före detta medarbetare Bonnie […]

  2. […] glömde en julklapp när jag redogjorde för vad jag fick förra året och det är den här, Myten om den goda modern, som jag fick av min före detta medarbetare Bonnie […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.