Genusfotografen

Idag fick jag tips om Genusfotografen på Facebook. Jag läste hans inlägg på sin blogg angående hur man fotar genusmedvetet. Det som givetvis fångade mitt intresse var hans beskrivning av vad som verkligen inte är genusmedvetet, exemplifierat med ett reportage i Arlanda Express tidning Xpress om förra mästerkocken Louise Johansson

Vad sägs om bilden här? Det var den värsta i reportaget och det var den som fick representera knäcket på engelska i Xpress. Se alla bilder på Genusfotografens blogg. Min första reaktion var hur sjutton hon har gått med på detta, men så diskuterade jag saker på Twitter och någon sa klokt att det nog är lätt att dras in i det. Fotgrafen är proffsig och själv är man oerfaren. Och vem vill inte vara snygg i fin klänning i tidningen?

Jag blev ändå mest glad när jag upptäckte Genusfotografen, för hans jobb behövs och det är viktigt att vi synliggör de stereotypa könsroller som vi spär på via bilder i tidningar. Vill man inte skildra kvinnor och män olika så är det ju toppen att får veta hur det går att undvika. Sedan tycker jag att fotografen som tagit bilden ovan förtjänar ett samtal från en som är mer genusmedveten och som ställer frågan: Hur tänkte du nu?

Något annat fantastiskt med Genusfotografen är att han har ett projekt som går ut på att stötta manligt företagande. Han beskriver hur kvinnors företagande ofta snuttifieras och beskrivs med barnsliga ord i syfte att peppa. Sedan skriver han:

Manliga företagare puttinuttas det inte lika mycket med. Men kanske borde man göra det? Siffror från Statistiska centralbyrån visar att mäns företag oftare går i konkurs och att män oftare skadar sig så att de dör på jobbet. Kan det vara mäns företagande som behöver stöd?

Jättebra initiativ och till alla er som gnäller här på bloggen om att jag inte bryr mig om män: Jag tycker att detta är jättebra. Hör ni det?!?

5 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Tack för tipset. Helt klart en blogg jag vill följa.

 2. Intressant, ska fortsätta kolla.
  tant Elin

  • Joakim Eriksson10 juni, 2012 kl. 10:49
  • Svara

  Kolla detta innan ni säger för mycket! Lätt att gå vilse i det han säger!
  Vem är det fel på egentligen?

  1. Kolla vad?

 3. Hej vet ni att det finns en Konstkortlek med 54 kvinnliga konstnärer att köpa? Kontakta mig på kerstindiedrich.se
  Snart kommer en konstkortlek till med tyska kvinnliga konstnärer!
  Pengarna går till en fond i EKO banken -allt sköts ideellt – och möjliggör arbetet att land för land göra fler kvinnliga konstnärer (nu levande) synliga. Projektet i tyskland handlar om konst kvinnor och demokrati!

 1. […] Jag har tidigare uppmärksammat Genusfotografen Tomas Gunnarsson och hans fantastiska arbete med att analysera bilder och hur tidningar ofta framställer kvinnor på ett sexistiskt sätt. Nu har Gunnarsson hamnat i blåsväder efter publiceringen av bilderna på Louise Johansson från Mästerkocken, då han har blivit uppmanad att betala en stor summa pengar eftersom han inte hade rättigheter att publicera bilderna. Här berättar han om alla turerna och vad som har hänt.  Istället för att bemöta kritiken valde Spectacular Studios och dess ägare Eric Legge (som låg bakom fotograferingen) att kontakta “bildombudsmannen” Saffan Teste. Resultatet blev att bilderna censurerades och efter att Gunnarsson själv anlitat en jurist gick skadeståndskravet ner 15000 kr. Jag har full förståelse för att Gunnarsson väljer att betala och inte gå till domstol. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.