Fram för fler pappamånader på folkpartiets landsmöte i höst

I höst har folkpartiet landsmöte och som vanligt ska frågan om fler pappamånader upp på agendan. Förra gången kunde jag inte vara med och diskutera från talarstolen eftersom vi har en regel om att man får välja om man vill åka till landsmötet som politiker eller som tjänsteman och som en del av ett litet, litet webbteam skulle det inte vara så populärt att avsäga sig arbetsuppgifter. Dessutom vill jag inte det. I år kommer jag av andra skäl inte delta, för jag kommer inte vara där alls.

Liberala kvinnor har lämnat in en motion, som jag stödjer, om tredelad föräldraledighet, dvs en del till mamman, en del till pappan och en del som man får dela hur man vill. Det är samma sak som fyra pappamånader.  Egentligen är jag för helt individualiserad, men ibland får pragmatik gå före ideologi.

Det är otroligt glädjande att få lite stöd från oväntat (?) håll. Idag skriver Olle Schmidt, europaparlamentariker, och Christer Nylander, riksdagsledamot, att de välkomnar ytterligare en pappamånad. En månad är kanske inte så mycket, men ändå ett stort steg i rätt riktning. Förra gången blir debatten knappt en debatt på landsmötet då tunga artilleriet sattes in mot förslaget (det var då fyra pappamånader som låg som förslag). Hoppas att det blir en jämnare diskussion den här gången!

2 kommentarer

1 ping

  1. Man måste få bestämma själva över hur man vill fördela FL. Få pappor tar ut dom 60 dagar dom redan har liksom. Ska barnen bli lidande och börja dagis tidigare istället? Nä tack. Fritt val

    1. Det finns inget som tyder på att barn skulle få börja på dagis tidigare om man införde fler pappamånader. Den (lilla, men dock) forskning som finns visar motsatsen, dvs ju fler pappamånader, desto mer föräldraledighet tar männen ut.

  1. […] är glad för alla små framsteg i föräldraförsäkringsdebatten, men idag fick jag möjligheten att bli extra glad. Det enda som […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.