Feministisk litteraturkanon V: Svensk skönlitteratur

Feministisk litteraturkanon

Här kommer så de sista böckerna i kanonen. Alla är svenska och skönlitterära. Hela listan finner ni här.

1839 Det går an – Carl Jonas Love Almqvist

Almqvist var inte bara en tidig kritiker samhällssystemet där gifta kvinnor inte hade rätt att äga, han var även en man. Huvudpersonerna i boken Det går an väljer att inte gifta sig för att kvinnan ska kunna behålla sitt oberoende. Otroligt kontroversiellt 1839.

1856 Hertha – Fredrika Bremer

Fredrika Bremer är en mycket fascinerande feminist. Hon var före sin tid och hon var radikal. Hertha har påverkat kvinnor både förr och nu och det är en bok som varje feminist bör läsa.

1885 Pengar – Victoria Benedictsson

Victoria Benedictsson skev under manlig pseudonym och var tidigt med att skriva om vikten av kvinnans ekonomiska oberoende. Pengar är en bok om en stark kvinna som trots den tid hon lever i funderar ut en plan om hur hon ska ta sig ur sitt äktenskap.

1910 Pennskaftet – Elin Wägner

Berättelsen om den kvinnliga journalisten som även var rösträttskvinna är ett stycka svensk historia. Elin Wägner, en av dåtidens mest tongivande feminister, har skrivit många bra feministiska romaner, men Pennskaftet är hennes bästa.

1930 Av samma blod – Agnes von Krusenstjerna

Böckerna som var så kontroversiella när de kom att de fick säljas under disk är knappast erotiskt sprängstoff idag. Men det är det ett historiskt feministiskt verk och sista delen i romansviten om Fröknarna von Pahlen ett mästerlist slut på Agnes von Krusenstjernas kvinnohistoria.

1934 Kris – Karin Boye

Karin Boye är en person där många av verken hon skrivit skulle passa in i en feministisk kanon. Kris som är en delvis självbiografisk bok är den som vi tycker platsar bäst.

1936 Mor gifter sig– Moa Martinson

Moa Martinsson är en fantastisk författare som har påverkat många andra, exempelvis Astrid Lindgren. Mor gifter sig är en bok om fattiga kvinnor på 30-talet och är klassisk svensk arbetarlitteratur.

1945 Pippi Långstrump – Astrid Lindgren

Pippi, med sin frånvarande mamma och dysfunktionella far och som lever ensam, var en kontroversiell figur när hon kom. Det är en kritik mot samhället och en fantastisk bra barnbok som håller än.

1974 Häxringarna – Kerstin Ekman

Kerstin Ekman är en person som inte får glömmas bort när det kommer till en feministisk kanon. Första delen i hennes svit Kvinnorna och staden är ett feministiskt och kvinnohistoriskt mästerverk.

1976 Det mest förbjudna – Kerstin Thorvall

Kerstin Thorvall var inte bara kärringen, utan även feministen mot strömmen på 70-talet. Hon var inte som alla andra, men likväl skrev hon romaner som skulle påverka kvinnor i generationer.  Det mest förbjudna är en stark roman om tonårsuppror och sexualitet.

1987 Bübins unge – Mare Kandre

Mare Kandre var en författare som skrev om flickor och kvinnor och Bübins unge handlar om en flicka på väg in i vuxenlivet och det är en bok riktad främst till ungdomar. Mare Kandre dog tyvärr för tidigt 2005 endast 42 år gammal.

2006 Drömfakulteten – Sara Stridsberg

Stridsberg är en tongivande feminist i Sverige och hon har skrivit flera mycket bra feministiska romaner och pjäser. Drömfakulteten handlar om den trasiga kvinnan Valerie Solanas liv och vi i juryn ansåg den vara hennes bästa.

2007 Bitterfittan – Maria Sveland

Många kanske inte tycker att det är en klockren analys av ett äktenskap eller kanske rentav tycker att Sveland bara gnäller, men av feministiska böcker som kommit ut de senare åren så är Bitterfittan den som väckt absolut mest uppmärksamhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.