Idag riktar vi blicken mot hela världen och genren är än en gång skönlitteratur. Här kommer en bladning av etablera och kommande klassiker.
1890 Den gula tapeten – Charlotte Perkins Gilman (USA)
Charlotte Perkins Gilmans korta roman är en briljant skildring av sjukdom och patriarkat och med få ord skildras en total utlämning och hjälplöshet – samtidigt som det hela tiden finns en desperat kanalisering av trotsigt motstånd. En kvinnas kamp och kvinnokamp.
1963 Glaskupan – Sylvia Plath (USA)
Sylvia Plath skildrar i romanen Glaskupan en kvinna som precis som henne själv led av psykiska problem. Temat går igen även i Plaths poesi och som författare var hon mångfacetterad. Plath tog sitt liv en månad efter att boken kom ut i England.
1969 Mörkrets vänstra hand – Ursula Le Guin (USA)
Ursula Le Guin har skrivit mycket fantasy och science fiction och Mörkrets vänstra hand är just en bok i SF-genren. Boken handlar om en planet där alla är könlösa och den har ett tydligt feministiskt budskap.
1973 Rädd att flyga – Erica Jong (USA)
Den sexuella revolutionen porträtteras kanske bäst i Erica Jongs klassiska roman. I Rädd att flyga är det den kvinnliga huvudpersonen Isadora Wing som är den starka och fria vilket inte hörde till vanligheterna då boken skrev.
1977 Kvinnorummet – Marilyn French (USA)
Den som funderar på att bli hemmafru gör det inte efter att ha läst Kvinnorummet. Mycket skickligt berättar French historien om äktenskapet som sprack därför att hemmafrun var uttråkad och mannen därför otrogen.
1982 Purpurfärgen – Alice Walker (USA)
I USA handlade feminismen på 70-talet mycket om hemmafruar. Det gällde oftast inte svart kvinnor. Av de som företrädde grenen som kallades Black Feminism, är kanske Alice Walker den mest kända. Purpurfärgen beskriver fängslande en svart kvinnas öde i USA på 30-talet.
1988 Imamens fall – Nawal el Saadawi (Egypten)
El Saadawi är en av mellanösterns mest tongivande feminister och hon är även på senare tid en person som nämns i samband med nobelpriset i litteratur ska utses. Imamens fall är en skrämmande samling historier om kvinnor som förtrycks i islams namn.
2003 Lila hibiskus – Chimamanda Ngozi Adiche (Nigeria)
Lila hibiskus är en roman om en flicka som växer upp en kristen auktoritär far. Chimamanda Ngozi Adiche är feminist och en alldeles lysande tämligen ung författare och bli inte förvånad om hon nämns när det kommer till nobelpriset framöver.
Imorgon avslutas listan med den svenska skönlitteraturen. Missa inte det!