Warning: mysqli_real_connect(): not found in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/class-wpdb.php on line 1987 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/class-wpdb.php:1987) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/class-wpdb.php:1987) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Feministisk bokcirkel söder: Igår av Agota Kristof

Feministisk bokcirkel söder: Igår av Agota Kristof

Igår

Igår träffades min feministiska bokcirkel och pratade om Igår av Agota Kristof. Det blev en mycket intressant och för många ganska oväntad diskussion och det var nog första gången som en bokcirkelträff slutade med att folk ville läsa om boken. Mer om orsaken till det nedan!

Min recension av boken finns här och där kan du också läsa om vad boken handlar om.

Vad var sant?

Mitt intryck av boken var att allt kanske inte var sant, utan mest fabulerat i berättarjaget Sandors huvud. En annan av deltagarna höll med och sa att han ju påpekar ibland att han inte vill berätta sanningen om sitt liv. En tredje, som läst Skrivboken av samma författare, sa att det greppet har Kristof använt sig av i andra böcker. De andra satt som frågetecken och hade läst boken bokstavligt. Vad är sant? Eftersom det är en fiktiv berättelse är det kanske helt upp till oss att tolka?

Vilket land?

Varken landet som Sandor flytt ifrån eller landet han kommer till, namnges i boken. Jag förutsatte att landet han flydde från var Ungern, eftersom Agota Kristof flytt från Ungern. När jag läste tänkte jag mig att boken utspelade sig i ett grannland, men har sett att andra tolkat att det är Schweiz, som är det land dit Kristof kom. Jag förstod det som att flera hade tolkat in Schweiz i det nya landet.

Det lilla ungerska communityt

I boken skildas ett ungerskt (?) community där Sandor skaffar sig vänner. En av oss påpekade att det var en fin skildring av gemenskap i ett främmande land. Nu gick ju det inte så bra för de inblandad i boken, men det var fint så länge det varande och de tig hand om varandra och var varandras vänner.

Sandors psykos

I hela boken finns det små glimtar som vittnar om att Sandor fått en psykos och uppsöker en psykiatriker. Vi diskuterade vad som egentligen har hänt och så återkom vi till den första punken, var allt egentligen bara en psykos? Hade han hittat på allt? Hör beslöt sig några för att läsa om boken och vi sa att dem som gjort det får komma med ett utlånande på nästa träff!

Nästa bok

Vi kunde inte bestämma oss för nästa bok så det blir en omröstning på Facebook.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.