Nu blir det riktigt enkelt, land nummer 23 i EU-läsningen är Storbritannien. Här behövde jag inte anstränga mig så mycket. Men jag krånglade såklart till det och valde att läsa fyra böcker, en från varje landsdel.
Erfarenheter av Storbritannien som bokland
Jag har givetvis stor erfarenhet av att läsa brittisk litteratur, såväl äldre som modern och både kvinnor och män i mängder. Det är därför såklart svårt att rabbla upp alla bra och kända författar jag har läst.
Brittisk litteratur i Feministbiblioteket
Såklart massor här också. Från Mary Wollstonecraft till Caitlin Moran kanske man skulle kunna sammanfatta det. Eventuellt med tillägget via Jane Austen, Doris Lessing och Helen Fielding. Några nämnda, och eventuellt någon glömd.
Nya erfarenheter inför EU-utmaningen
Jag valde som sagt att läsa en bok från varje landsdel och hade bara som krav att författaren skulle vara född i den delen av landet.
England: Jane Austen – Övertalning: Jag har läst Austen förut, men inte Övertalning. Det var inte en av hennes bästa böcker, men som representant i den här utmaningen så kunde det inte bli så mycket bättre.
Nordirland: Maggie O’Farrell – Sommaren utan regn: Jag har länge tänkt att läsa Maggir O’Farrell, men var inne på en annan titel. Denna fanns till hand för mig när jag behövde det som mest och jag ångrar inte valet, eftersom den delvis utspelade sig på Irland.
Skottland: Carol Ann Duffy – Standing female nude: Hovpoeten Duffy är född i Skottland och hennes dikter var verkligen helt fantastiska och dessutom feministiska.
Wales: Sarah Waters – Hyresgästerna: När jag letade efter författare från Wales blev jag glatt överraskad att Sarah Waters, som jag ändå hade tänkt att läsa och som just kommit ut på svenska med Hyresgästerna, är född där.
Nästa EU-land
Nu är det inte många länder kvar, vi har redan kommit till bokstaven T. Tjeckien står på tur och det ska bli spännande!