EU-läsning: Rumänien

Rumäniens flaggaLand nummer 19 i EU-läsningen är Rumänien, ett land jag faktiskt har erfarenhet av sedan tidigare. Det fanns också mer att utforska, till och med i min egen bokhylla.

Erfarenheter av Rumänien som bokland

Rumänien var tema-land för min första bokmässa i modern tid. Innan mitt läsande inför den hade jag bara läst nobelpristagaren Herta Müller. Jag läste sedan en rumänsk feminist, Gabriela Adameşteanu, som ges ut på svenska i höst. På bokmässan köpte jag en bok av Ioana Nicolaie om att vara gravid. Hennes kanske mer kända make, Mircea Cartarescu, har jag inte läst, men han står på att-läsa-listan. Jag har även läst novellsamlingen Skräpliv från förlaget 2244 (sm ger ut böcker från Svarta havs-området).

Rumänsk litteratur i Feministbiblioteket

Ovan nämnda böcker och författare finns representerade. Jag läste inför bokmässan även Ioana Pârvulescu. Daniela Crăsnaru och Gabriela Adameşteanu fanns med i novellsamlingen Skräpliv och dem träffade jag även på Bokmässan. Gabriela Adameşteanu är en av Rumäniens första feministiska röster.

Nya erfarenheter inför EU-utmaningen 

Eftersom jag läst ganska mycket från Rumänien så var jag inte så noga i mitt urval av böcker inför den här utmaningen. Jag valde att läsa två böcker som stod olästa i hyllan, men som är skrivna på engelska av rumäner som flytt från det kommunistiska förtrycket till USA.

Dominica Radulescu – Tåg till Trieste: En roman med självbiografiska drag om en ung kvinna i sjuttio- och åttiotalens Rumänien. Hon flyr senare till USA och startar ett nytt liv.

Nadia Comaneci – Letter to a young gymnast: Rumänien är inte bara Nadia Comaneci, som huvudpersonen i Tåg till Trieste påpekar gång på gång under livet i exil. Men Nadia Comaneci är en viktig del av Rumäniens (idrotts)historia. Hennes självbiografi är intressant och precis som Dominica Radulescu flydde Comaneci till USA där hon nu lever med sin make.

Nästa EU-land

Nu blir det tufft igen, Slovakien står på tur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.