EU-läsning: Grekland

Greklands flaggaEU-läsningens sjunde land är Grekland. Det tog ganska lång tid innan jag äntligen hittade en grekisk kvinnlig författare översatt till engelska. Till svenska verkar bara Tranans novellsamling finnas och den hade jag redan läst.

Erfarenheter av Grekland som bokland

Utöver ovan nämnda novellsamling har jag mest läst grekisk lyrik. Sapfo såklart, men också de två grekiska nobelpristagarna Georgios Seferis och Odysseus Elytis som inte imponerade nämnvärt på mig. Sedan har jag faktiskt läst Platons Staten (det är inte en av de där böckerna som var kurslitteratur och som jag aldrig läste, utan den läste jag ut just för att kunna skryta om det).

Grekisk litteratur i Feministbiblioteket

Sapfo har såklart en hedersplats. Hon har också en plats i den feministiska litteraturkanonen. Utöver henne har jag sju kvinnliga novellförfattare från Tranans grekiska novellsamling.

Nya erfarenheter inför EU-utmaningen 

Det var sannerligen inte lätt att hitta något den här gången och tänkte nöja mig med dikter av en kvinna som fanns med i 00-tals nummer om unga europeiska förmågor. Men så fann jag en person som kände till vilka grekiska författare som fanns översatta till andra språk och jag hittade en bok som jag tyckte kunde passa.

Ioanna Karystiani – The jasmine isle: Det var något av det tristaste jag har läst på länge, men trots det så kändes det grekiskt med miljöbeskrivningar av vackra öar med vita stränder. Allt jag läser inför den här utmaningen kan helt enkelt inte vara kul, så jag är ändå nöjd med att jag läst den.

Marigo Alexopoulou – Dikter: I 00-tals nummer 17/18 2004 finns många unga europeiska diktare med, bland annat Alexopoulou. Jag googlade henne och fann fler dikter. Jag tyckte om det jag läste och beklagar att lyrik är så svårt att översätta.

Nästa EU-land

Nästa land blev något att bita i. Irland är ett land jag borde läst mycket från, men där jag i princip bara har erfarenhet av chick lit. Jag satte upp som mål att recensera fem irländska böcker eftersom det är ett så pass stort bokland och jag har redan tjuvstartat med läsningen. Jag återkommer således inom kort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.