EU-läsning: Estland

Estlands flagga

Femte landet i min EU-läsning är Estland, ett land jag faktiskt har lite erfarenhet av att läsa från.

Erfarenheter av Estland som bokland

Jag hade ett projekt på bloggen våren 2013 som jag kallade Fokus: Baltikum. Innan dess var mina erfarenheter av av läsa estnisk litteratur ungefär noll.

Estnisk litteratur i Feministbiblioteket

Efter min baltiska tema läste jag en hel del ur Tranans novell-samling Estland berättar. Jag läste även Helga Nõu, som visserligen är bosatt i Estland, men som är född i Sverige av estniska föräldrar. Viivi Luik fanns med i novellsamlingen med två noveller som jag läste och recenserade. Elo Viiding är en feminist och poet jag läst och skrivit om.

Nya erfarenheter inför EU-utmaningen 

Jag valde att läsa en roman av Viivi Luik, en helt igenom estnisk författare (dvs bor inte i något annat land eller är uppväxt i något annat land). Boken är skriven på estniska.

Viivi Luik – Historiens förfärande skönhet: En poetisk skildring av förtrycket i Baltikum i slutet av sextiotalet när det precis börjat röra lite på sig i opinionen. En bra bok för den här utmaningen, men kanske inte det bästa jag läst på länge.

Nästa EU-land

Nästa land är Finland och det är ett land jag har stor erfarenhet av att läsa från. Det blev en novell-lördag för någon vecka sedan på tema Finland som får bli Finlands bidrag i den här utmaningen. Jag återkommer således inom kort med en redovisning av Finland som läsland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.