Recension: Engvall, Caroline; Skuggbarn; 2013

SkuggbarnJournalisten och författaren Caroline Engvall har engagerat sig för barn som säljer sex som självskadebeteende. Skuggbarn är hennes tredje bok på samma tema. Hon berättar om tre flickor som har sålt sex. De har olika bakgrund och gör det av olika skäl, men det gemensamma för dem är att det finns män som är villiga att betala för att ha sex med dem, trots att de är minderåriga.

Boken tar upp tre historier, det är Lindas, Johannas och Saras och dessa historier varvas med intervjuer med poliser, åklagare och forskare. Det är Lindas historia som sticker ut. Hon började sälja sex när hon var elva år och blev lurad av en man hon trodde var hennes pojkvän. Hon hade aldrig haft sex förut och de män som köpte hennes kropp var inte sällan sadistiska.

De andra två berättelserna handlar om flickor som av någon anledning valt att sälja sig som en del av ett självskadebeteende, den ena för att hon blivit våldtagen och den andra för att ingen i hennes omgivning hade tid för henne och hennes problem.

Fokus i boken är lagstiftningen och hur förövarna ska kunna dömas. Eftersom förövaren måste ha förstått att det var ett barn hen köpte sex av, kommer många undan med att säga att de trodde att barnet var äldre. I Sverige finns en lag om människohandel där straffen är hårda, men det är vanligare att de som handlar med barn inom Sveriges gränser döms för koppleri, vilket ger betydligt lägre straff.

På bokens omslag står det att det är en bok om den okända inhemska handeln av barn. Berättelsen om Linda är skakande och där handlar det om ett barn som knappt vet vad sex är som dras in i ett nätverk av män som utnyttjar henne brutalt. Hon körs av en man till olika hotell i den stad där hon bor och varje gång är det en ny man som med stor brutalitet våldtar henne. Allt medan ”pojkvännen” tjänar mycket pengar på henne. Jag undrar varför Caroline Engvall inte tagit tre exempel på flickor som sålts av andra. Om boken ska handla om människohandel med barn borde alla exempel handla om det. Enligt min mening blir det nu en bok om flickor som säljer sex. Ett viktigt och angeläget ämne, men inte vad boken utger sig för att handla om. Det finns mycket att säga om sexköpare som också sägs i boken, men jag kan inte komma ifrån att jag känner mig lite lurad.

Förhoppningsvis blir boken ändå den ögonöppnare som författaren vill. Att flickor säljer sex och bjuder ut sig på olika fora är ett stort problem och det är angeläget att det sätts in resurser för att hjälpa dessa barn. I dag finns det bara två poliser som jobbar med uppsökande verksamhet för att stoppa barnsexhandel och de jobbar i Stockholm. Caroline Engvalls böcker har visat att det inte är tillräckligt. Barn säljer sig i hela landet.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Magasinet Neo, Kalla Kulor förlag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.