Enge Swartz, Marianne (red); Elin Wägner – Det första fotstegets moder; 2009

Elin Wägner. Det första fotstegets moder Det första fotstegets moder är en antologi över Elin Wägner skriven av många kända och mindre kända personer. Wägner var en fascinerande kvinna på många sätt. Författare, kvinnosakskvinna, fredsaktivist, miljökämpe, politiker och journalist, för att nämna några saker. Texterna i boken följer Wägners liv och verk i kronologisk ordning. I början får vi läsa mer om hennes liv som rösträttskvinna och på slutet om hennes miljöengagemang. Hennes olika engagemang genomsyrar de böcker hon skrivit.

Bland författarna hittar man många kända personer, några som du kanske inte alls förväntar dig hitta i en antologi över en svensk författarinna. Birger Schlaug är, som de insatta vet, en hängiven Wägner-fan och han har skrivit ett bidrag till boken. Naturligtvis handlar det kapitlet om Wägners miljöengagemang. Tage G Pettersson är en annan politiker som skrivit i boken. Han är från den fd kommun, Berg i Småland, där Wägner levde sina sista år och även var verksam kommunpolitiker (partipolitisk obunden). Pettersson och Wägner kände varandra.

Jag är själv en stor Wägnerfantast och älskar att läsa böcker om och av henne. Den här boken gav något extra i och med att det var olika författare som skrev om olika delar av hennes liv och hur det har påverkat dem. På så sätt är det inte en vanlig biografi.

Läs mer: Artéa förlag, Adlibris, SvD, Kommunalarbetaren, Birger Schlaugs blogg

1 ping

  1. […] Enge Swartz, Marianne (red); Elin Wägner – Det första fotstegets moder; 2009 […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.