Dramatiska damer från Historiska media är en samling intressanta kvinnor från 1500-talet och framåt. Den är skriven av Nils Hjort och illustrerad av Maria Persson. Boken handlar inte nödvändigtvis om hjältinnor, utan kvinnor som på något sätt skapat drama runt sig. Det finns hjältinnor som Wilma Rudolph och totala motsatsen som Elena Ceauşescu.
Den här typen av bok, ett uppslag – en intressant person, ligger helt rätt i tiden och man skulle kunna tycka att det går inflation i dem. Jag har inte bestämt mig för vad jag tycker. Dramatiska damer är intressant på det sättet att den inte har som syfte att lyfta fram kvinnor som gjort något bra, varit modiga eller borde skrivas in i historieböckerna som utfört stordåd, utan istället är en samling roliga, dråpliga eller spännande historier. På så sätt kan kontroversiella kvinnor såsom Golda Meir, Evita Peron och Moder Teresa vara med utan att författarna behöver ta ställning till om de är hjältinnor eller inte.
Den första kvinnan i boken, Roxelana, var född i början av 1500-talet och det stora spannet gör att det är många kvinnor jag aldrig hade hört tals om. Den mest gripande historien var den som den långa samekvinnan Christina Catarina Larsdotter, som fick åka runt på 1800-talet som ett djur andra människor fick beskåda. Annars tyckte jag det var roligast att läsa om de senare kvinnorna.
Dramatiska kvinnor är en spännande bok som passar mycket bra till buss- och tunnelbanependling. Några kvinnor per resa är en bra dos. Jag lärde mig mycket och jag jag fick även viss kunskap bekräftad. Nu återstår bara att följa författarna på Instagram, där de träffats. Maria finns på @dagensdam och Nils på @idagihistorien och boken finns på @dramatiskadamer.