Gästrecension av Cecilia Elving: Brown, Louise; Sex Slaves – the trafficking of women in Asia; 2000

Cecilia ElvingCecilia Elving är engagerad i liberala kvinnor och styrelseledamot i Folkpartiet i Norrmalm. Just nu jobbar hon lite för mycket med Scouternas motsvarighet till OS – World Scout Jamboree – och försöker samtidigt planera ett jämställt bröllop.

 

Sex slavesSex Slaves – the trafficking of women in Asia är en bok som jag rekommenderar till alla som är intresserade av Asien. Författaren, Louise Brown, har intervjuat hundratals prostituerade flickor och kvinnor i Asien och boken innehåller mängder av starka berättelser från unga kvinnor som har lurats eller tvingats in i prostitution. Huvudtesen i boken är att en överväldigande majoritet av Asiens utbredda sexhandel inte, som många tror, är riktad mot västerländska män utan mot inhemska kunder. Brown försöker kartlägga alla aktörer i sexhandeln; kunderna, bordellägarna, agenterna som hittar och säljer flickorna och så självklart de unga kvinnor och barn som utnyttjas. Greppet lyckas inte riktigt, det blir många upprepningar som drar ner tempot och ibland nästan gör mig uttråkad. Boken är helt klart skriven med västerländska glasögon och Brown verkar inte helt medveten om denna begränsning.

Samtidigt är Sex Slaves – the trafficking of women in Asia oerhört gripande, skakande och faktaspäckad. Brown lyfter förtjänstfullt fram hur det är de allra fattigaste, allra mest utsatta barnen och kvinnorna som drabbas och ger en tydlig bild av sexhandelns riktning – från fattigare till rikare länder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.