Bokbloggsjerka v 8

Veckans fråga på Annikas litteratur- och kulturblogg:

Pusha för en nordisk författare som du gillar och så vill vi naturligtvis att du ska tipsa oss om en bok av honom/henne som vi absolut måste läsa.

Jag funderade på att skriva om Sofi Oksanen eller Hanne-Vibeke Holst, men jag har ju redan skrivit om dem och när jag fick se frågan tänkte jag att jag skulle ta någon (för mig) oväntad författare. Så jag väljer Anne Holt.

När jag inte läser feministisk litteratur eller något annat som jag vill lära mig något av, läser jag deckare (därmed såklart inte sagt att man inte kan lära sig något av deckare!). Anne Holt har kommit och bli en favorit i den genren. Det mesta inom nordisk deckarlitteratur tycker jag är ganska dåligt. Underhållande ja, men oftast håller det ganska låg kvalitet. Vissa böcker kan verkligen sticka ut, men överlag är det mycket man stör sig på (fråga mig inte varför jag envisas att läsa spå mycket nordisk deckarlitteratur, för det gör jag och jag blir underhållen!). Anne Holt är ett av flera lysande undantag.

Holt har själv en bakgrund som justitieminister i den socialdemokratiska regiegen i Norge 96-97. Hon är politiker, journalist och då deckarförfattare. Hon har skrivit böcker med två olika hjältinnor som hon i en bok ha låtit mötas och lösa ett fall tillsammans. Den ena är Hanne Wilhelmsen, egocentrisk flata som vi får följa genom flera sorger, den sista är att hon själv blir rullstolsburen. Den andra hjältinnan heter Inger Johanne Vik och är en frånskild småbarnsmamma som fastnar för änkemannen Yngvar Stubö som är polis. Inger Johanne är utbildad i FBI och hon arbetar för polisen med gärningsmannaprofiler. Tillsammans löser de flera brott. Holt räknas som en av de viktigaste personerna inom feministisk kriminallitteratur i Norge.

I boken Presidentens val träffas Inger Johanne Vik och Hanne Wilhelmsen och löser fallet tillsammans. Boken handlar om den amrikanska presidenten, en kvinna, som blir kidnappad. Det är den bästa och den med det bästa feministiska temat så den rekommenderar jag alla att läsa. Jag inser nu att när jag läste de flesta av Holts deckare ansåg jag inte att de platsade här, därför har jag bara recenserat Presidentens val. Jag tänkte att jag i efterhand borde lägga upp de andra böckerna också, men det känns inte så meningsfullt att lägga upp dem bok för bok så jag kommer nog att göra en recension för Wilhelmsen-böckerna och en för Wik-böckerna. Då passar det ju också bra att jag recenserat Presidentens val för sig.

För den som bor i närheten av Hammarby Sjöstad får gärna komma och hämta en närmast komplett samling av Anne Holts deckare. Man måste lära sig att göra sig av med saker och jag hoppas att de kan glädja någon annan!

Klicka på länken högst upp i inlägget för att få reda på vad jerkan går ut på.

6 kommentarer

2 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Synd att jag inte bor i närheten av Hammarby Sjöstad..

  1. Verkligen! Jag vill så gärna ge bort böckerna till någon som vill ha dem och inte bara skänka rubbet till Myrorna. men det blir nog det alternativet ändå. Min mamma har aldrig fastnat för dem och jag känner ingen annan som vill dela min bokglädje 🙂

 2. Anne Holt är bra, fast jag tycker att hon, som så många andra deckarförfattare, inte riktigt hållt standarden i alla böckerna (blir lätt så när man skriver många). Jag tycker dock att det finns flera bra nordiska deckarförfattare:-)

  1. Det tycker jag också! Det var därför jag skrev att hon var en av flera lysande undantag. Visst är det inte samma kvalitet i alla böcker, men jag tycker att hon har en ganska jämn hög nivå till skillnad från exempelvis Indridason som jag tycker är otroligt bra ibland och verkligen jättedålig i nästa bok.

 3. Jag bor tämligen nära Hammarby sjöstad och har precis utmanat mig själv att prova på en sån däringa deckare: http://bokdivisionen.wordpress.com/2012/02/25/overtala-mig-att-lasa-en-deckare/ Presidentens val skulle kanske kunna var ett förslag. 🙂 Å andra sidan har jag så ont om tid så det går fortare för mig att klicka hem den och plocka upp den i postfacket än att hämta den hos dig… Kan du inte bara göra en sån där, vad det nu heter, när man lägger böcker i tunnelbanan? Jag har ibland lagt ut böcker i porten med en varsågod-lapp. Funkar det med!

  1. Det finns faktiskt lite alternativ här i Sjöstaden. Antingen lämnar jag dem på båten eller så skänkar jag dem till den nyöppnade secondhandaffären mittemot. Så länge dem gör jag inte! Jag har fler böcker som också behöver ett nytt hem. Annars brukar jag läsa på resor och lämna in på hotellet. Det uppskattas ofta. Jag vet inte om Presidentens val är den bästa att börja med, men jag tänker till lite och svarar på din blogg!

 1. […] Sjöwall och henne vill jag gärna lyfta fram. Jag skrev tidigare om den norska deckarförfattaren Anne Holt och Maj Sjöwall har översatt flera av dem. Sjövall skrev tillsammans med sin make Per Wahlöö […]

 2. […] Anne Holt. Jag har skrivit om henne förut och vill slå ytterligare ett slag för henne. Böckerna om Hanne Wilhelmsen och Ingrid Johanne Wik […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.