Bokbloggsjerka v 49 – Bok att återkomma till

Veckans fråga på Annikas litteratur- och kulturblogg:

Finns det någon bok som du på eller annat sätt alltid återvänder till? Naturligtvis är det alltid trevligt med en motivering, men så här i juletid kan jag ha visst överseende med om tiden inte riktigt räcker till det.

Ja! Jag msåte svara tre böcker. Tre böcker av den fantastiska författaren Slavenka Drakulic: Hur vi lyckades överleva kommunismen med ett leende på läpparna, Balkan express och Café Europa. Alla handlar om livet bakom järnridån, framförallt hur det var för kvinnor. Jag älskar Drakulic, jag älskar böckerna och jag läser om dem så ofta jag kan.

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • knyguziurkeG9 december, 2012 kl. 01:23
  • Svara

  ”Jane Eyre”. jag kan öppna vilken sida som helst och börja läsa där. Tror att jag läste den första gången när jag var 11-12 och då var jag väldigt förtjust i Mr Rochester (mest på grund av att han spelades av Timmy Dalton i BBC serien). Nu är jag förtjust i Jane, i hennes behov att vara självständig i hennes behov att ha en relation med Rochester på samma villkor, att inte var i underläge i deras relation.

  1. Intressant. Jag läste den när jag var typ 30 och var inte alls lika förtjust.

 1. Jag har inte läst de där böckerna, men det är så härligt när böcker berör en på ett sätt att man bara måste läsa om dem så fort man får en chans 🙂

  1. Ja, det är underbart!

 2. Jag är svag för reseskildringar och reportage och det här lät verkligen läsvärt. Samtidigt som det kanske är lite deppigt?

  1. Nej inte alls! Balkan Express får en att gråta ganska ofta, men de andra två är mer humoristiska skildringar av en absurd vardag. Med ett underliggande allvar såklart.

  • Cissi9 december, 2012 kl. 06:51
  • Svara

  Jag har alltid älskat Anne på Grönkulla-serien. Speciellt den tredje boken Anne på egen hand där hon lever studentliv i ett hus tillsammans med två kompisar. Läste den också första gången när jag var 10-11. Jag gillar Anne för att hon står upp för sig själv och andra (ibland blir det lite extremt, men det är trots allt en gammal bok) och för att hon går mot strömmen och gör sin egen grej. Sen finns ju de fantastiska sidofigurerna som får mig att skratta högt gång på gång=)

  1. Jag älskade serien, men fastnade aldrig för böckerna. Mamma älskade dem och försökte få mig att läsa, men det lyckades aldrig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.