Bokbloggsjerka v 43 – Betyg

Veckans fråga på Annikas litteratur- och kulturblogg:

Betygsätter du böcker? Varför/varför inte?

Kort fråga och jag ger ett ganska kort svar. Nej, jag betygsätter inte. Jag övervägde det i Feministbibliotekets begynnelse, men jag ville att betygen skulle vara jämförbara över tid och det var svårt när jag inte visste vilken standard böcker jag skulle läsa i framtiden skulle ha. Jag har en form av betyg och det är ett högsta betyg, Hannas bästa, men utöver det har jag inte rangordnat böckerna. Det hade varit roligt, men jag tror inte att jag hade tyckt att betygen stämde i slutändan så jag ångrar det inte.

15 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Jag tror det är svårt att få betyg att hålla över lång tid, man får ju hoppas att man utvecklas som människa under åren 🙂

  1. Precis, det var det jag landade i också. Och eftersom jag har en sammanställning i mitt virtuella biblioteket så var det viktigt för mig att det skulle vara jämförbart över tid. Men när jag läser mina gamla recensioner så är det nästan skämskudde och då hade betyg knappast gjort saken värre 🙂 Jag tycker iaf att det är roligare att läsa recensioner med betyg än utan, så lite saknar jag det.

  • ochdagarnagar27 oktober, 2012 kl. 12:25
  • Svara

  Hannas bästa tycker jag var en bra grej – att få en bästalista som ändrar sig över tid vore inte så dumt.

  1. Ja, precis! Jag har ännu inte tagit bort någon från listan, men det är såklart fullt möjligt.

 2. Smart med en sådan bästa-lista! 🙂

  1. Jag delar gärna med mig av smarta lösningar 😉

 3. Det är inte så lätt som man kan tro, det där med betygsättning.

  1. Nej, för man vet aldrig vad som väntar bakom hörnet och kan vara mycket bättre än den där femman!

 4. Frågan är u vem man skall göra det för, för sin egen skull så har man ju redan en uppfattning och när det gäller andra så får dom ju bara en subjektiv åsikt som inte säger så mycket i alla fall.

  1. Fast om man inte orkar läsa allt så får man en bra bild om ifall personen gillade boken eller inte med ett betyg 🙂

 5. Det där med ”Hannas bästa” tyckte jag jättemycket om! Jag ska just lägga till betyg i min blogg, kanske hellre bara ska göra en kategori för ”annelies bästa” så samlas alla favoriterna direkt 🙂 Jag tycker också det är roligt att läsa recensioner med kompletterande betyg förresten.

  1. Kul att så många gillar den idén! En sådan lista kan man också revidera i efterhand.

 6. Jag har faktiskt också en topp fem, det glömde jag bort, men det är nog den enda urskiljning jag gör. Tycker det är så svårt att sätta en enda siffra eller bokstav för att ge ett rättvist omdöme.

  1. Ja, och så kan man ju läsa en bra bok och sätta högsta betyg och sedan läser man en som är mycket, mycket bättre. Har hänt mig flera gånger.

 7. Jag gillar också idén med en ”bästa-lista”, ska jag kanske testa själv:-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.