Bokbloggsjerka v 22

Veckans fråga på Annikas litteratur- och kulturblogg:

Har du bokat en resa någon gång bara för att själv få uppleva en miljö som du har läst om i en bok? Om inte, skulle du kunna tänka dig att göra det?

Mycket intressant fråga! Jag har nog inte gjort det, i alla fall inte medvetet. När jag väl varit på plats har det hänt att jag har tittat extra på saker jag sett på film (bland annat en tur i Tredje mannens fotspår i Wien, funderat vilket som är Vänner-huset i New York och tittat ut över The Mall i Washington där en scen i Forrest Gump spelades in). Jag och min familj var lite runt på Söder när vi var i Stockholm för att vi läst Stockholms-serien av Per-Anders Fogelström, men någon riktig rundvandring var det inte då (1992). Jag och min man har dock pratat om det flera gånger, men det är är mest han som varit sugen och då på Petrozavodsk i Ryssland (efter Okänd soldat av Väinö Linna).

När jag läste boken Kvinnornas Helsingfors, blev jag riktigt sugen på att går en promenad i de finska kvinnornas fotspår. Boken är uppbyggd på olika platser som varit betydelsefulla för kvinnor och jag blev verkligen sugen på att besöka dessa platser. Eftersom vi just nu vill åka på lite mindre strapatsrika semestrar har Helsingfors varit lite på tapeten. Jag kanske ska försöka göra slag i saken!

Ett besök i Helsingfors skulle dessutom passa bra som inramning till min Norden-utmaning!

10 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Jag är lite som du, när man ändå är på plats kan man ju passa på! 🙂 För mig är Guldgränden i Prag (Kafka) och Cesky Krumlov (filmen Hostel) några exempel.

  1. Ha! Jag har ju faktiskt varit i Guldgränden i Prag. Det hade jag nästan glömt. Kameran från den resan är i någon lycklig kroats händer och det som inte finns dokumenterat har aldrig hänt 🙂

 2. Nu blev jag sugen både på att läsa ”Kvinnornas Helsingfors” och åka dit 🙂

  1. Det är en fantastisk bok!

 3. Jag har nog aldrig läst något som utspelat sig i Helsingfors, men det är en väldigt vacker stad. Eller den var i alla fall 🙂

  1. Det är den! jag har varit där förut. Jag har även läst deckare av Leena Lehtolainen som utspelar sig i Helsingfors och Esbo (förstad).

 4. Helsingfors blir jag riktigt sugen på. Det är dessutom en fin stad om man gillar design.

  1. Ja, precis! När jag var där så hade jag för lite pengar, men nu skulle jag vilja köpa iaf något på Marimekko 🙂

 5. Uppenbarligen borde jag läsa om ”Kvinnornas Helsingfors”. Men för övrigt gillar jag både Åbo och Tammerfors bättre än min huvudstad..

  1. Jag har bara varit i Helsingfors och när jag sa till min make att jag ville åka dit igen så sa han att vi måste åka till Åbo. Så det får det kanske bli istället 🙂

 1. […] liknande fråga fick vi för nästan ett år sedan och då svarade jag Kvinnornas Helsingfors. Jag ska inte vara så tråkig att jag svarar samma sak nu, så jag väljer en annan […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.