Berömda och glömda idrottskvinnor: Victoria Svensson

Victoria Sandell Svensson

Victoria Svensson är kanske Sveriges främsta fotbollsspelare genom tiderna. Hon är årsbarn med mig (1977) och hon är även västgöte som jag och det är väldigt tydligt på dialekten (hennes alltså). Hon var alltid den man kunde lita på när Sverige spelade på 00-talet. Själv minns jag henne bäst från VM 2003. Hon gifte sig senare Sandell, men kallar sig idag Victoria Sandell Svensson. Numer är hon assisterande tränare i det svenska landslaget.

Victoria Svensson har spelat för det anrika damfotbollslaget Jitex på 90-talet. Hon avslutade sin karriär i Djurgården. Det har blivit mästerskapsmedaljer för Sverige, VM- och EM-silver. Det har inte blivit något guld, vilket torde överraska få fotbollsintresserade. Sverige har bara ett mästerskapsguld och det är från den allra första EM-turneringen 1984.

Hon spelade sammanlagt 166 landskamper för Sverige och gjorde hela 68 mål i den blågula tröjan under sin karriär. Hon spelade under den tiden som jag fick upp ögonen för damfotbollen och hon har gjort oerhört mycket för mitt intresse att följa den svenska landslaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.