Berömda och glömda idrottskvinnor: Ulrike Meyfarth

Ulrike Meyfarth

1968 ändrade amerikanen Dick Fosbury höjdhoppet för alltid när han floppade och vann det olympiska guldet. Ulrike Meyfarth från Tyskland var en av de damatleter som var först med att använda sig av flop-tekniken och den första att vinna ett olympiskt guld. Hon har också varit den yngsta och den äldsta kvinnliga höjdhoppssegraren i ett olympiskt spel.

1972 var Ulrike Meyfarth 16 år och tillhörde en minoritet av hoppare som hoppade med Fosbury-flopen. Hon hade slagit igenom i Tyskland som 15-åring och kvalificerade sig till OS. Under tävlingarna i München höjde hon sitt personliga rekord från 1,85 till 1,92 och den sista höjden tog hon efter att hon sensationellt vunnit tävlingen. Hon är fortfarande den yngsta person som vunnit en enskild tävling i friidrotts-OS.

Det var inte enkelt att vinna ett OS-guld som 16-åring, så Ulrike Meyfarth genomgick en kris och hon kunde inte prestera som tidigare. Det var inte förrän framåt OS 1980 som hon kom tillbaka till där hon började. Men då bojkottade Västtyskland spelen i Moskva, så Ulrike kunde inte delta. Hon kvalificerade sig för OS i Los Angeles 1984.

Tävlingarna i Los Angeles var också präglade av bojkotter och den största konkurrenten var ryskan Tamara Bykova, som inte var med. Det blev istället en kamp mot Sara Simeoni, som vunnit i Moskva 1980 och Ulrike Meyfarth gick segrande ur den. Som 28-åring blev hon den äldsta att vinna höjdhopp i ett olympiskt spel. Den titeln har hon dock inte kvar då Ruth Beitia från Spanien var 37 år när hon van i Rio 2016.

Hur var det med floppandet då? Jo, Ulrike Meyfarth var den första att vinna ett olympiskt guld på damsidan med floptekniken. 1976 vanns höjdhoppet av östtyskan Rosemarie Ackermann, som var den sista guldmedaljören som hoppade i dykstil. Sara Simeoni vann i Moskva 1980 och hon hoppade med floptekniken. Ulrike Meyfarth satte två världsrekord under sin karriär, 2,02 och 2,03 i början på 80-talet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.