Berömda och glömda idrottskvinnor: Pernilla Johansson

Womens Muay Thai

Kvinnor som thaiboxas. Jag fann tyvärr ingen bild på Pernilla Johansson att använda som illustration.

Ni som följer Mästarnas Mästare den här säsongen har fått stifta bekantskap med Pernilla Johansson. Hon var för mig okänd, men likväl har hon en oerhört imponerande karriär bakom sig som kick- och thaiboxare. Hon har även bland annat EM-guld i Taekwondo.

1998 blev hon uttagen till det svenska landslaget i Taekwondo och fick svart bälte. Men hennes dröm var att vinna en titel i thaiboxning. Hon utbildade sig till polis och fortsatte träna vid sidan om, för det var inte möjligt att helt leva på sin idrott. Sammanlagt har hon tävlat i kampsport i 27 år.

2006 vann hon sin första VM-titel i thaiboxning. Efter det blev hon proffs och samma år mötte hon australiensiskan Sindy Maricic i Globen. Den matchen värderar Pernilla som höjdpunkten i sin karriär och det var den vi fick följa i Mästarnas Mästare. Hon vann matchen och hade uppnått sin dröm. 2015 säger hon till tidskriften Fighter Magazine om matchen:

– Jag mötte en tjej från Australien som var decimetern längre, aktuell klass var -67 kilo. Under min karriär så fick jag alltid höra att jag aldrig vunnit för att jag hade bäst teknik. Jag hade ju kört taekwondo-ITF väldigt länge. Jag vann mycket på snabbhet, vilja och min oortodoxa stil, jag körde inte som de förväntade sig, förklarar hon.

Idag driver Pernilla sin egen thaiboxning- och taekwondoklubb IMPACT. 2014 prisades hon på Kampsportgalan för årets ledare. Att hon fortfarande har vinnarskalle och styrka kvar, kan alla se i Mästarnas Mästare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.