Berömda och glömda idrottskvinnor: Manuela Di Centa

Manuela Di Centa

Manuela Di Centa – från guldmedaljör till högerpopulist via dopingrykten

Idag kör damerna 10 km i längdspåren i OS i Pyeongchang. Vårt svenska hopp står till Charlotte Kalla. För ungefär 25 år sedan var italienska Manuela Di Centa en stor skidåkare. Hennes gimmick var att hon alltid var stajlish i skidspåren, sminkad och med målade naglar. Efter karriären har det mest varit dopingrykten och så har hon varit aktiv i Italiens olympiska kommitté. Hon har också varit parlamentsledamot för Berlusconis parti Forza Italia 2006-2013.

Det var 1994 i OS i Lillehammer  som Manuela Di Centa hade sitt bästa mästerskap. Då vann hon två guld, två silver och ett brons. Hon har inga andra mästerskapsguld, men flera silver och brons samt har två gånger vunnit den totala världscupen.

Inför OS i Sotji 2014 pekade några svenska skidåkare ut Di Centa som dopad fuskare. Marie-Helen ”Billan” Westin tyckte att hon såg ut som en karl i spåren.  Ryktena har verkat florerat ganska länge och internationella skidförbundet anklagas för att har mörkat dem för sportens skull. Uppdrag granskning pekade ut Di Centa 2013 för att hon hade ett onormalt högt blodvärde i en världscuptävling i Lahtis 1997.

Under OS på hemmaplan i Turin 2006, alltså efter att Di Centa hade lagt av, spelade hon en stor roll under invigningsceremonin. Hon var en av åtta fanbärare. Men elden den tändes av en annan skidåkare, Stefania Belmondo. En annan rolig anekdot från det mästerskapet är att Di Centa var prisutdelare på herrarnas 50 km. Hon fick dela ut guldmedaljer till sin lillebror, Giorgio di Centa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.