Recension: Berge, Jenny (red); Svensk hemslöjd; 2024

Svensk HemslöjdJenny Berge är VD för Svensk hemslöjd som 2024 fyller 125 år. För att fira detta jubileum har Svensk Hemslöjd tillsammans med bokförlaget Ordalaget gett ut en bok med den fullständiga titeln Sticka, brodera och sy rya med Svensk Hemslöjd – pionjärer och mönster från tre sekel. Boken är både en historia om svensk hemslöjd och en instruktions- och inspirationsbok om hur du använder gamla klassiska mönster. Gösta Magnusson på Klippans yllefabrik har skrivit förordet.

I bokens inledning får vi läsa om pionjären Lilli Zickerman som tillgängliggjorde hemslöjd från hela Sverige för en större publik och därmed är den mest betydelsefulla personen inom svensk hemslöjd. Hon startade Föreningen för Svensk Hemslöjd 1899 och var en av dåtidens stora kulturpersonligheter. Hon verkade i en tid då kvinnornas ställning blev allt starkare, men också då fattigdomen var stor och många utvandrade till USA.

Lilli Zickerman öppnade en butik på Biblioteksgatan i Stockholm. Hon var vän med prins Eugen som sagt om henne att det torde vara allmänt erkänt att det var hon som väckte den svenska allmogeslöjden till liv. Den allmogeslöjd som hon och flera andra efter henne har designat, finns med som exempel i boken. Vi får mönster och exempel på hur de kan användas till nya saker. Det kan handla om rya-mönster som kan användas till broderier eller exempel på hur mönster kan användas till att bli en vacker datorväska.

Det är underbart att hemslöjden uppmärksammas och fint att få konkreta mönster att själv jobba efter eller inspireras av. Svensk hemslöjd är en bok att läsa, men främst en bok att använda. Det var nu ganska längesedan jag broderade något, så det är på tiden. Kanske ska jag ta något fint mönster och sy en duk eller något annat användbart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.