Recension: Berg, Elvira; Ellens val – Förbjuden längtan; 2022

Ellens val Förbjuden längtanEllens val är en bokserie som skrivs av ett författarkollektiv som initierats av bland annat Helena Dahlgren. Bok nummer sex, Förbjuden längtan, är skriven av Elvira Berg. jag lyssnade på boken på Storytel, inläst av Ella Schartner, som läst in alla övriga böcker (och som jag också lyssnat på). Förbjuden längtan ges ut på bokförlaget Forum.

Ellen är nu gift med Carl, men vill vänta med barn. En obevakad stund utan skydd, ändrar dock på de planerna. Gabriella, som är gift med homosexuelle Oscar, försöker sig på en romantisk affär med den nye prästen, men får se sin man bli utpressad för sina affärer med Gustav. Gustavs lillasyster Elisabeth  är kär i barndomsvännen Leon, som är gift och har barn. Hon vill ta över fadersgården. För att lyckas vill hon att brodern Anton ska gifta sig med Ellens vän Ingeborg, som vill arbeta som läkare och inte bli husfru. Själv ska Elisabeth blir husfru, så att Ingeborg ska kunna fortsätta yrkesarbeta. Bara ett problem, fadern tycker inte att det är en bra idé.

En ny Ellens val och en ny författare, den tredje i raden. Jag tyckte att något hade förändrats i och med den här boken. Det var mer sex, mer förbjudna relationer och mer som kändes lite överdrivet. Jag vet att Ellens val inte är en serie som är helt trovärdig när det kommer till värderingar hos karaktärerna, men jag har hittills köpt det. Nu var det svårt när det är noll friktion mellan den homosexuelle maken och den trånande hustrun, det bara är förståelse för kvinnosakskamp dels hos den blivande doktorn Carl och hos herrgårdsarvtagaren Anton samt att verkligen alla (goda) inblandade har förståelse för all sexuell avvikelse. Känns som allt annat än något som skulle kunna ske 1916.

I Ellens val nummer sex, Förbjuden längtan, är det verkligen inget motstånd. Det har hittills tyckt om med serien, blev helt enkelt för mycket i den här boken. Det som var en fin bok i historisk anda blev här mest trånande längtan efter kroppar. Jag blev besviken eftersom jag hade önskat lite av den svärta och allvar som funnits i de tidigare böckerna. Jag hoppas verkligen att serien hittar tillbaka dit, annars kommer jag nog att tappa intresset. Jag tycker verkligen om böckerna som bra feelgood så jag hoppas att det här bara var en tillfällig svacka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.