Bell, Melanie & Williams, Melanie (red); British women’s cinema; 2010

British women´s cinemaBritish women’s cinema är en bok med essäer om kvinnor och film. Eftersom mycket fokus ofta är på Hollywood när man talar om film, så är detta sett ur ett brittiskt perspektiv. Filmerna som tas upp är både gamla och nya man diskuterar både film som är gjord av kvinnor och film som är gjord för en kvinnlig publik.

Några filmer som analyseras i boken är A town like Alice (Fem svarta höns), Bend it like Beckham (Skruva den som Beckham) och Calender girls (Kalenderflickorna). Jag har läst ett utdrag ur boken A town like Alice (på engelskalektionerna i nian) och nu när jag läste om filmen blev jag mycket sugen på att se filmen och läsa hela boken, som handlar om kvinnor som krigsfångar i Asien under andra världskriget. Bend it like Beckham är en film med tydligt feministiskt budskap där två tjejer spelar fotboll och kämpar mot fördomar från sina mammor och någonstans har stöttande pappor (möjligen för att de då blev sönerna de aldrig fick). Calender gils handlar om äldre kvinnor och att bejaka sin sensualitet även när man inte är ung.

Jag hade inte sett så många av filmerna som analyserades i boken och är man er insatt i brittisk film, blir den definitivt mer intressant. Jag har tagit tre exempel på filmen som förekommer i boken som jag har en relation till. Om du är filmintresserad och vill läsa om film utifrån ett feministiskt perspektiv och som inte handlar om Hollywood, så är British women’s cinema boken för dig.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.