Anna Jansson om barnlängtan

Jag följde den svenska deckarserien Maria Wern på TV4. Serien bygger på böcker av Anna Jansson, som skriver deckare som utspelar sig på Gotland. De två sista avsnitten (det sista sändes igår) bygger på boken Må döden sova och handlar om mord som alla har anknytning till en privatklinik för barnlösa par. Jag har inte läst boken och det är möjligt att jag är känslig för att jag är personligt påverkad, men jag tyckte att parens barnlängtan sågs med lite av ett förakt. Det pratades om att det var rika par som kunde komma dit och på det hela taget så kändes det som ett förakt mot par som betalar för att få hjälp mot barnlöshet.

Nu har jag inte läst boken och ska inte döma Anna Jansson för något som en regissör har tolkat. Jag undrar dock om det är den synen vissa har på barnlösa och privatkliniker som exempelvis Sophiahemmet. Det är inte bara så att vi valde att göra vår fertilitetsbehandling privat för att vi tyckte att det var finare eller gav mer lyx, utan för att jag var 34 år och vi inte ville vänta en dag för mycket. Hade vi gått via landstinget hade vi tidigast varit aktuella för behandling i somras. Skillnaden skulle då nästan bli ett år. Vi sökte hjälp sommaren 2010, fick tid i september och påbörjade behandlingen så fort jag fått mens efter det. I december kunde mina ägg plockas ut och sättas tillbaka.

Den privata behandlingen gick på strax under 35000 kr och det är klart att det är mycket pengar, men vi hade råd om vi bara avstod lite lyx i vår vardag, såsom långresor, och det var det värt för oss. Självklart vet jag att det finns folk som inte har råd hur mycket de än prioriterar bort, men faktum är att när vi betalar, så kommer de snabbare fram i kön.

Jag ska läsa boken eftersom jag känner att jag vill veta om attityden går igenom i boken. Någon som har läst den som vet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.