Recension: Åkesson, Sonja; Historia; 1964

HistoriaNovellix har kommit ut med med en novellask. Denna gång är den fylld av klassiska svenska författare. En av författarna en kvinna och jag recenserar här Sonja Åkessons novell Historia separat. Åkesson är en favorit sedan gammalt och jag älskar hennes dikter. Historia är den första prosan jag läser av henne.

Har du någon gång tänkt att du skulle vilja läsa en hel berättelse i samma anda som Vara vit mans slav (eller Äktenskapsfrågan som dikten egentligen heter)? I så fall ska du läsa Historia. Sonja Åkesson har ett speciellt lite naivistiskt språk och Historia är skriven i samma stil. En kvinna är inne i ett dåligt äktenskap och tar hand om sitt eget och sin döda systers barn samt sina åldrande föräldrar. Varför stannar hon kvar? Varför står hon ut?

Historia är en underbar liten novell om vardagslivet och vardagsslitet. Språket blir nästan lite poetiskt så det gäller att hänga med så man inte blir bortkollrad. Det är liksom en rytm man kommer in i. Som kort novell funkar det bra och jag tyckte mycket om den.

Jag återkommer när jag läst hela asken!

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.