Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Abortmotståndarna tar sig ton - Feministbiblioteket

Abortmotståndarna tar sig ton

I Almedalen kunde vi se dem gå omkring med sina skyltar på bortaborterade foster. Vi har sett det förut, men kanske inte i den omfattning som nu. Det är såklart inte roligt för någon att se dessa blodiga foster och få dem serverade till frukosten eller eftermiddagskaffet.

Men ändamålet helgar medlen, så resonerar motståndarna, som vill ge barnen ett ansikte. De barn som aldrig fick födas. Men trots detta visas bilder på anonyma foster upp. Vilka är de och har de bett om att bli slagkamp i abortdebatten? Detta frågar sig Agnes Arpi på Expressen igår och jag tycker att det är en viktig fråga. Tycker man att det är individer, och inte foster, som aborterats så bör man också respektera dem som individer och inte visa upp dem som om vore de identitetslösa. Då gör ju abortmotståndarna precis samma sak som vi andra gör, dvs ser dem som foster och inte som människor.

Jag tror att de flesta som gör abort vet exakt vad de gör och har tillräcklig ångest över det. De behöver inte få ångesten förstärkt genom att bli påminda om hur det fostret såg ut, som de valde att ta bort. Det finns många orsaker till att man gör abort och jag vill inte moralisera över enskilda kvinnors val, men jag tror att de flesta hade beslutsångest och verkligen funderade igenom beslutet innan de genomförde aborten.

Egentligen är det dock inte abortmotståndarna som är det största hotet mot den fria aborten i Sverige. Trots allt är det en marginaliserad grupp. Det är betydligt värre med de ”liberaler” som kräver samvetsklausul i lagen där gynekologer och barnmorskor ska kunna vägra att utföra aborter om det går emot deras ideologiska uppfattning. Detta kan verkligen öppna upp för ett samhälle där abort blir mindre acceptabelt och det skulle skuldbelägga dem som gjort abort än mer. Det är inte en väg jag vill att vårt samhälle ska ta.

Karin Långström Vinge har ockås skrivit om Arpis artikel.

Clara Sandelind har skrivit om abortmotståndarna i lördagens GT.

11 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Abortmotståndarna visar upp foster och inte individer. Instämmer i att det är skamligt och cyniskt. Jag spekulerar i att det bottnar sig att abortmotståndet handlar mer om makt över kvinnors kroppar än om omsorgen om ofödda barn.

  En abortdebatt blir aldrig fullständig om man inte i varje sammanhang också nämner vad som händer om aborterna inskränks. Vi vet att mödradödligheten i världen skulle minska radikalt om abortlagarna var liberalare. Därmed är det många barn som skulle slippa växa upp moderlösa.

  I välfärdens Sverige är inte mödradödligheten det avgörande skälet för att ha en liberal abortlag men vi vet att mödradödligheten skulle öka även här om inte aborter var tillåtna. Omsorgen om kvinnors liv står långt ner på abortmotståndarnas lista.

  Sverigedemokraterna har ju anslutit sig till Ja till Livet-sekten. Det grumlar motiven för sekten ännu mer.

  1. Jag håller med om att vi måste ta diskussionen om vad som händer om vi inskränker aborträtten. Om vi sänker abortgränsen, något som också framförs i debatten av våra vänner, skulle nog fler barn födas med allvarliga defekter som gör att de dör efter kort tid. Detta skulle orsaka långt mer lidande för föräldrarna, än att få möjlighet att göra abort i v 20.

  • Ing-Marie Aronsson18 juli, 2011 kl. 12:47
  • Svara

  Jag tycker det är märkligt att det sker så många aborter i Sverige, trots sexualundervisning och undervisning om preventivmedel i mycket unga år! Håller med om att bilderna är otäcka…men..det är ju verkligheten! Det kan nog vara bra, innan men väljer att göra abort, att man vet vad det handlar om. Det finns många som ångrar sig efteråt, oavsett om de i efterhand blir påminda genom bilder. Dåligt samvete kan man få av många orsaker, men det finns något som heter Förlåtelse och Försoning! Man kan få hjälp att gå vidare!

  1. Jag tror att de flesta är medvetna om vad det är de tar bort. Och jag tror att det är tillräckligt jobbigt och att man inte behöver förstärka den ångesten med att trycka upp bilder i ansiktet på dem. Självklart ska man få hjälp att gå vidare!

 2. Det finns säkert tusen och en skäl att dröja med att ta ett beslut om abort. Det är stort för de flesta och man behöver tid. Barnafadern kan plötsligt sjappa. Eller som det vanligaste är att fostret är missbildad. Allt detta kan driva kvinnor att söka en illegal sen abort med alla dess konsekvenser om tidsgränserna sätts snävare.

  1. Precis! Och det vill vi verkligen undvika.

 3. Även om de utgör en marginaliserad grupp i samhället i stort så kan deras inflytande vara stort på enskilda flickor och kvinnor.

  Men men, om de sysslar med skräckpropaganda, så kan vi också: http://www.amnesty.se/vad-gor-vi/fattigdom/modradodlighet/nicaragua/

  … eller kanske inte… de bilder och filmer som skulle kunna göras om dessa flickor vore allt för hemska att vis upp.

  1. Jo, det finns faktiskt en hel del vi kan göra för att skrämmas och jag hoppas och tror att det finns fler som lider med unga våldtagna flickor än bortaborterade foster.

 4. Hanna,
  på MRO:s hemsida besvaras din anklagelse:

  ”Är det inte en form av likskändning att visa bilder på aborterade foster?
  Nej det är det inte. Avgörande för om något är likskändning är själva syftet. Att skiva ett liks hjärna för skoj skull är likskändning, att göra samma sak i en obduktion är inte likskändning. Bilder av massakrerade människor har alltid används av människorättsaktivister för att väcka allmänhetens samvete. Många anser att bilder från Auschwitz bör visas just i detta syfte. Vi känner likadant inför det massdödande av ofödda som sker i vår kultur. Bilder av döda människor får och bör visas om syftet är att stärka deras människovärde och försöka förhindra fortsatt dödande. Att anklaga oss för ”likskändning” därför att vi visar abortbilder, och samtidigt anse sig ha rätt att döda ofödda (och så ”producera” dessa lik) är inget annat än ett fruktansvärt hyckleri.”

  vänligen
  Mats Selander
  ordf. MRO

  1. Jag har aldrig skrivit något om likskändning. Läs om och läs rätt! Jag tycker att ni ska ge fostren en identitet, eftersom ni anser att det är människor och inte foster eller embryon.

  • Loppan19 januari, 2014 kl. 03:46
  • Svara

  Jag håller absolut med! Visst, folk kan tycka vad de vill om abort, men om det var helt förbjudet i Sverige skulle betydligt fler kvinnor dö, både pga t ex att fostret utvecklas i äggledaren, och för att de gör abort på illegala och kanske väldigt farliga sätt. Jag är glad att vi har fri abort i Sverige, och jag hoppas verkligen att det kommer fortsätta vara så!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.