Veckans feminist: Jurga Ivanauskaitė

Jurga IvanauskaitėKort fakta

Född 1961 och död 2007 i Vilnius
Studerade på konstakademin i Vilnius
Gav ut den kontroversiella boken Häxan och regnet 1993

Jurga Ivanauskaitės feministiska gärning

Jurga Ivanauskaitė föddes i Sovjetunionen och hon studerade på konstakademin i Vilnius. Hon gav ut sin första bok 1985 och sedan dess har hon gett ut flera romaner, en barnbok och en essäsamling.

Hon blev känd för sin bok Häxan och regnet som starkt ifrågasätter den katolska kyrkan. Till en början ville den litauiska staten förbjuda boken och den såldes endast i kiosker, men sedan blev det en verklig succé och boken har översatts till flera språk. Katolska kyrkan har en mycket stark ställning i Litauen.

Den feministiska undertonen i boken är tydlig, men Ivanauskaitė sa till SvD 2005 att hon gärna understryker att hon inte är feminist. I Litauen var det svårt att vara feminist och bli tagen på allvar. Hon säger även att hon förstår om andra tycker att både hennes liv och författarskap är feministiskt. Därför hyllar jag henne som feminist här.

Hon dog alldeles för tidigt i cancer 2007.

Jurga Ivanauskaitė och jag

Jag läste hennes bok Häxan och regnet eftersom det var en av få böcker av en litauisk kvinnlig författare som fanns att få tag på. Jag tyckte väl inte att den var fantastiskt bra, men den var rolig att ha läst. Det känns väldigt tråkigt att Ivanauskaitė inte längre finns bland oss. Jag hade gärna velat veta hur hon såg på feminism idag, några år senare.

Bok av Jurga Ivanauskaitė som jag läst och recenserat

Häxan och regnet 1993

1 ping

  1. […] Ivanauskaitė, Jurga […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.