Recension: Dahlgren, Helena; Darling; 2024

DarlingHelena Dahlgren är en före detta bokbloggare som jag lärt känna på olika bokbloggarträffar genom åren. Sedan hon blev författare jag inte läst allt hon skrivit, mest för att en del inte varit min genre. Darling är en romantisk historia byggd på verkliga personer, Prins Bertil och Prinsessan Lilian, och det tyckte jag läst mycket intressant. Boken är utgiven på Lovereads och på Storytel inläst av Julia Dufvenius.

1943 träffas Lilian och prins Bertil. Lilian är gift, men hennes man är ute i kriget och de ses sällan. Det växer först fram en vänskap mellan Lilian och Prins Bertil, som senare utvecklas till kärlek. Samtidigt är London under ständig fara och människor runtomkring dem dör i kriget. När det äntligen är över kommer nästa fas i livet, då ska Lilian anpassa sig till sitt gamla liv igen, det med sin make. Klarar hon av det? Och vad händer med Prins Bertil, kan han leva utan sin Lilian?

Darling var en mycket fin bok om en inte helt enkel kärleksrelation. Jag vet att Helena Dahlgren gjort research och att de speciella händelser som är med i boken, stämmer överens med vad som skett i verkligheten. Vad Prins Bertil och Lilian har sagt till varandra privat, kan hon förstås inte veta någonting om, men hon skriver trovärdigt och jag får en känsla av att det kan ha varit precis på det sättet.

Det går en trend i att skriva historiska deckare, för att man vill komma ifrån sociala medier och DNA-analyser. Det här en en kärlekshistoria i förgången tid och det är också en viss spänning i det av ungefär samma anledning som i deckare. Kärleksparet kan inte ha ständig sms-kontakt och när något oförutsett händer, fördröjs händelseförloppet automatiskt eftersom det inte går att meddela sig hursomhelst. Jag gillar det.

Nu när jag har läst den här ser jag mycket fram emot att det är just Helena Dahlgren som ska avsluta Ellens val.

2 kommentarer

  1. originalet hittade jag i bokhyllan

      • Hanna21 oktober, 2024 kl. 01:19
        Författare
      • Svara

      Originalet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.