Det går an, en bok som har betytt mycket för mig och mitt feministiska uppvaknande. Carl Jonas Love Almqvist må senare i livet spårat ur en aning, men i Det går an från 1839 är han klockrent feministisk. Det går an att vara tillsammans även om man inte är gifta. Och gifta sig vill inte Sara Videbeck, för hon vill behålla sin frihet.
Sara och Albert träffas på en resa genom Sverige, på väg hem till Lidköping för Saras del. de fattar tycke för varandra. Sara äger ett hus och hon vill inte att ägandet ska gå över till en eventuell make, så hon är fast besluten att inte gifta sig. När de når Lidköping låter hon Albert flytta in i huset, samtidigt som de har en relation. Albert går med på arrangemanget för att han är kär i Sara. Det både väl gå an?
Sara från Lidköping är en av mina absoluta favoritkaraktärer i litteraturen och jag är glad över att min hemstad har plockat upp henne. Carl Jonas Love Almqvists karaktär finns representerad i gatunamn, affärsnamn och till och med som staty. Ni förstår att det var lätt att få ett feministiskt uppvaknande av Det går an?