Kort fakta
- Född 1940 i Centralprovinsen i Kenya, död 2011 i Nairobi.
- Miljöminister i Kenya 2003-2005.
- Fick Nobels fredspris 2004 som första afrikanska kvinna.
Wangari Maathais feministiska gärning
Wangari Maathai föddes 1940 i centrala Kenya. Hon gick i skolan och lärde sig engelska flytande. Efter skolan fick hon ett stipendium för att studera biologi i USA. Hon fick en examen i biologi och blev efter det erbjuden en tjänst som forskarassistent åt en professor i zoologi vid universitetet i Nairobi. Hon har även studerat i Tyskland. 1969 träffade hon mannen som skulle bli hennes make och hon blev gravid.
På 70-talet engagerade sig Maathai i olika frivilligorganisationer i Kenya, bland annat röda korset och olika miljöorganisationer. Hennes make kom in i parlamentet och hans huvudfråga var att få ner arbetslösheten. Maathai använde detta för att konkretisera sina idéer kring miljöarbete. Hon erbjöd arbetslösa att jobba i hennes nystartade företag som arbetade med att plantera träd för att rädda miljön. 1977 grundande Maathai Green Belt Movement. Hon uppmuntrade kenyanska kvinnor att plantera träd runt om i landet och erbjöd sedan pengar för fröerna som i sin tur kunde planteras någon annanstans.
1979 gick Maathai igenom en uppslitande skilsmässa som slutade med rättegång. hennes exmake sa att hon var för självstädning och att han inte klarade av att kontrollera henne. Sedan anklagade han henne för otrohet. Hon dömdes till sex månades fängelse, men släpptes efter bara ett par dagar. Exmaken krävde också att hon skulle sluta använda hans efternamn, Mathai, men hon la bara till ett extra a.
Det var inte helt lätt att jobba för miljön och för kvinnors rättigheter i Kenya på 80- och90-talen. Landet var en enpartistat och de motsatte sig Maathais och Green Belt Movements arbete. På 2000-talet var fler partier tillåtna och då kandiderade hon till parlamentet och kom in 2003. 2004 valdes hon till vice miljöminister.
2004 fick Wangari Maathai Nobels fredspris med motiveringen: Fred på jorden är beroende av att vi lyckas säkra livsmiljön. Maathai står längst fram i kampen för miljön, demokrati och kvinnors rättigheter. 2011 dog hon efter att ha fått cancer i äggstockarna.
Wangari Maathai och jag
Jag har väl egentligen inte någon närmare relation till Wangari Maathai förutom att jag beundrar det arbete hon gjorde och inser hur viktigt det var för miljön och för kvinnor i Kenya. Jag ville lyfta fram henne i månadens feminist för att trots att hon fått Nobels fredspris, tror jag inte att hon är så otroligt välkänt.