Tjeckisk litteratur är inte så vanlig i våra bokhyllor, men Květa Legátovás Hana och Joza (Aspekt förlag) har jag haft span på ett tag och läste nu inom ramen för min EU-läsning. Boken utspelar sig i protektoratet Böhmen och Mähren.
Hana heter egentligen något annat, och är läkare från en stor stad i Tjeckien. Hon ingår i den tjeckiska motståndsrörelsen under andra världskriget. För att komma undan Gestapo flyr hon ut på landet och gifter sig med en patient, en egensinnig man. Till en början känner hon sig ensam och övergiven på landet, men så småningom växer det fram både en varm vänskap och kärlek mellan makarna.
Trots att Hana och Joza är en bok som utspelar sig i en karg bergsby och personerna i historien är ganska knepiga, vilket är något som jag sällan uppskattar i böcker, så älskade jag den! Hana finner sig tillrätta och lär sig älska sitt nya liv och vi läsare lär oss älska alla konstiga personer i hennes närhet.
Boken är kort och mycket lättläst och den är oerhört gripande. Trots att kriget inte är direkt närvarande under största delen av boken kan vi känna hotet och isoleringen. Jag drevs vidare i läsningen av nyfikenheten av att få veta vad Hana skulle göra när kriget var över. Återgå till livet som läkare, stanna i byn eller bli tillfångatagen? Jag fick ett svar och även om det inte var ett ”happy end” så var det ett bra slut.
Läs mer: Adlibris, Bokus, Bokhora, Kulturdelen