Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig av Victoria Larssons debutroman Ett norrländskt trauma (Thorén och Lindskog). Det lät som en bok för mig när författaren sålde in den för mig på ett mingel på bokmässan, men samtidigt har jag så svårt att relatera till fascination av mördare och andra brottslingar.
Veronica bor i Ursviken utanför Skellefteå och hon ska snart börja gymnasiet. Hennes liv kretsar kring killar och musik och hennes stora dilemman är att hon är oskuld och väldigt ful. En dag läser hon om trippelmorden i Åmsele och blir oerhört fäst vid bilderna av Juha Valjakkala. Hon bestämmer sig för att skriva till henne och han svarar. En brevväxling påbörjas samtidigt som Veronicas liv blir alltmer kaotiskt. Hon hoppar av gymnasiet och finner sig inte tillrätta. Hon åker till rättegången i Umeå och får där hon vänner som också är besatta av Juha.
Fokus i boken är inte brevväxlingen, även om dem tar mycket plats. Det handlar om en tjej som mår väldigt dåligt och inte direkt kommer från en stabil familj. Det är mycket bråk och föräldrarna har inte riktigt koll på vad hon gör. Veronica ska ha stora likheter med Victoria själv, men hon har sagt till DN att hon inte mått lika dåligt:
– Jag tror inte det är roligare i dag, utan ännu värre med Facebook och Instagram. Man döms efter hur man ser ut. Den fiktiva Veronica mår i och för sig ännu sämre än jag gjorde, men jag skulle inte vilja vara tonåring igen, säger Victoria Larsson.
Tonårslivet är i fokus och även om jag var en mycket präktigare tjej än bokens Veronica så finns många igenkänningspunkter. Jag tyckte att hennes förhållande till sex och att förlora oskulden var fint berättat och det fanns en gnutta hopp att hon faktiskt vägrade va sex med Skellefteås coolaste kille. Att hon sedan hade det för att liksom få det gjort kändes också som ett helt ok val. Vi vet att det gick bra för Victoria sedan så vi får väl anta att det gjorde det även för Veronica.
En mycket bra debut och trots att jag har inte lockades så mycket av temat med brevväxlingen med en mördare så tyckte jag mycket om den. Den väckte tankar och det är inte omöjligt att jag bloggar och utvecklar något lite mer framöver. Det är sannerligen inte lätt att vara tonåring och det visade Victoria Larsson mycket bra i sin bok.
Läs mer: Adlibris, Bokus, Aftonbladet, Expressen, SVT